Crna Gora

Nevladine udruge kritiziraju neusvajanje zakona o životnom partnerstvu

01.08.2019 u 13:27

Bionic
Reading

Crnogorske nevladine organizacije u četvrtak su oštro kritizirale zastupnike i vlasti i oporbe, nakon što dan ranije u parlamentu nisu usvojili zakon o životnom partnerstvu, ocjenjujući da je 'licemjerno i od političkih stranaka koje se retorički zalažu za zaštitu ljudskih prava da zbog svojih partikularnih interesa uskraćuju ljudska prava jednoj od najdiskriminiranijih grupa u crnogorskom društvu'

Zakon koji bi omogućio LGBTIQ osobama ista prava kao heteroseksualnim parovima, samo bez mogućnosti usvajanja djece podržali su zastupnici vladajuće Demokratske partije socijalista, dok su protiv bili njihovi koalicijski partneri, zastupnici manjinskih stranaka - Hrvatske građanske inicijative, Bošnjačke stranke i Albanske nacionalne partije FORCA. Oporbeni zastupnici nisu nazočili glasanju.

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i Kvir Montenegro, priopćile su da je neusvajanjem zakona o životnom partnerstvu poražen demokratski proces u Crnoj Gori i europski put te zemlje.

'Neuspjelim usvajanjem ovog zakona skupština je poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine europske i euroatlantske vrijednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredjeljenje', navodi se u priopćenju nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava LGBT zajednice u Crnoj Gori.

Dodali su da su duboko razočarani 'porazom crnogorskog parlamenta i velikim korakom unazad koji je napravljen'.

Kritike zastupnicima u crnogorskom parlamentu uputile su i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava. Akcija za ljudska prava kritizira zastupnike manjinskih stranaka jer nisu solidarni s drugim manjinama.

'Oni koji nisu glasali za ovaj zakon nemaju pravo drugima uskratiti prava koja sami uživaju. Takvo postupanje je sebično i šteti javnom interesu zaštite ljudskih prava', navedeno je u priopćenju Akcije za ljudska prava.

Centar za građansko obrazovanje kritizira zastupnike crnogorske oporbe koji su 'izbjegli da se izjasne' poručujući im da nema opravdanja za takav postupak.

Zakon o životnom partnerstvu homoseksualnih osoba, koji je predložilo crnogorsko ministarstvo za ljudska i manjinska prava, već duže je u fokusu javnosti u Crnoj Gori.

U parlamentarnoj proceduri nalazi se već četiri mjeseca, a u više navrata je traženo odgađanje glasanja kako bi se osigurala potrebna većina.

Očekivalo se da će taj zakon podržati zastupnici oporbene Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića, no oni nisu bili u skupštini kada se izjašnjavalo o zakonu.

Priopćenjem su kasnije pozvali crnogorsku vladu da ponovo podnese parlamentu prijedlog zakona o životnom partnerstvu najavljujući svoju podršku.