ISTINSKI HEROJI

Nevjerojatni podvizi običnih, ali hrabrih ljudi

26.11.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Dvadesetogodišnja Katarina Prungl bez razmišljanja skače u hladno more koje je valjala bura kako bi spasila putnike iz automobila koji su tonuli, 22-godišnji Dean Grublješić iz zapaljenog automobila spašava potpunog neznanca, a dvije godine stariji Kruno Kovačević spasio je iz goruće susjedne kuće peteročlanu obitelj. Ovo troje heroja dobitnici su priznanja DUZS-a za 'Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske'

Priznanje Državna uprava za zaštitu i spašavanje dodjeljuje jednom godišnje pojedincu, pravnoj osobi ili skupini osoba za posebne zasluge u operativnim akcijama zaštite i spašavanja. Priznanje se dodjeljuje kako bi se senzibilizirala hrvatska javnost o tome da sustav zaštite i spašavanja čine pojedinci i hitne službe koji u jednom trenutku postaju heroji i nesebično izlažu opasnosti svoje živote kako bi spasili nečiji drugi.

Bez razmišljanja skočila u hladno more

Katarina Prungl
Katarina Prungl, konobarica s Jadrolinijina trajekta Petar Hektorović, krajem siječnja ove godine spasila je 63-godišnjeg vozača skočivši u hladno more, nakon što je njegov automobil sletio s pristaništa. Nesreća se dogodila u splitskoj trajektnoj luci na Gatu sv. Petra, a na suvozačevom sjedalu nalazila se vozačeva 33-godišnja kćer.

Vremenske prilike tog dana bile su nepovoljne, puhala je jaka bura i padala je kiša. Vidjevši da je automobil upao u more, 20-godišnja djevojka nije puno dvojila što treba učiniti. Na brzinu je skinula čizme i jaknu i skočila u more. Čula je ženu koja je vrištala, a potom ugledala prestrašenog čovjeka kako lupa po staklu automobila i pokušava izaći. Otvorila je vrata automobila koji je tonuo, uhvatila čovjeka za rame i izvukla ga iz automobila. Zajedno s njime doplivala je do obale gdje su ih okupljeni ljudi na obali izvukli vani.

Vozačeva kćer iz automobila izvukla se sama, no i ona je bila u stanju teškog šoka. U međuvremenu je došla Hitna medicinska pomoć i policija. Nakon što je spasila vozača, vratila se na svoj posao i zaplovila trajektom put otoka Visa.

Dean Grublješić
Zaustavio se na autocesti, pretrčao je i pomogao vozaču u buktinji

Riječanin Dean Grublješić siječnju ove godine iz zapaljenog automobila na čvoru Oštrovica spasio je život vozaču kojeg je već bio zahvatio plamen. Da nije bilo njega koji je riskirao svoj život - prvi put kada je pretrčavao autocestu i preskakao ogradu, a drugi put izvlačeći iz vatre ozlijeđenog vozača, ova prometna nesreća mogla je imati tragične posljedice. Kad je ugledao automobil u plamenu, naglo je zaustavio svoj automobil, stao sa strane i upalio sva četiri žmigavca te bez razmišljanja krenuo pomoći.

Došavši do auta, prvo je pomislio da nema nikoga, no tada je za upravljačem ugledao vozača ispred kojeg je zračni jastuk bio već sav u plamenu. Dean je polako odvezao vozača i tada je plamen zahvatio i njega. Uspio je izvući čovjeka, a u pomoć mu je priskočila jedna studentica iz Bjelovara.

Kruno Kovačević
Spašavanje obitelji Kos

Susjedi Kovačević, vidjevši dim koji suklja iz susjedne kuće u kojoj živi peteročlana obitelj Kos, malo nakon ponoći, izletjeli su iz kuće u pidžamama i krenuli prema susjedima. Pravu hrabrost pokazao je 24-godišnji Kruno Kovačević, koji ih je izvukao iz goruće kuće.

On je s ocem prvi došao u pomoć susjedima koji su već bili ošamućeni od dima i nisu čuli njihovo lupanje i dozivanje. Zatim je Kruno počeo razbijati prozore i tako ozlijedio ruku te nakon spašavanja susjeda završio u bolnici s nekoliko šavova. Susjede su izvukli van, kao i staru baku koju su u panici izvlačili kroz prozor.