VIŠE OD POLA ŽIVOTA

Nevin proveo 27 godina u zatvoru

18.03.2009 u 23:34

Bionic
Reading

Britanski Apelacijski sud oslobodio je u srijedu zatvorenika Seana Hodgsona (57), koji je proveo 27 godina iza rešetaka zbog ubojstva koje, kako se ustanovilo, nije počinio

Hodgson je 1982. godine osuđen za ubojstvo 22-godišnje konobarice Terese De Simone, u vrijeme kada se još nisu koristili rezultati DNK testa u rješavanju zločina. Hodgson je prvo priznao zločin, ali ga u sudnici negirao, te potom uporno tvrdio da je nevin.

Njegov odvjetnik Julian Young predočio je sudu dokaze s DNK analizom, na temelju čega je utvrđeno da Hodgson ipak nije počinio ubojstvo.

Teresa De Simone pronađena je 1979. godine zadavljena u svom automobilu u Southamptonu, u parku u blizini restorana u kojemu je radila.

Hodgson, koji se u vrijeme ubojstva nalazio u tom kraju, osuđen je na temelju prvotnog priznanja i podudaranja krvne grupe. Pojasnio je da je priznao ubojstvo jer je patološki lažljivac, a od uhićenja je imao i problema sa psihičkim zdravljem.

Prema Youngovim riječima, Hodgsonovo zdravlje popravilo se od trenutka kada je saznao da bi njegov slučaj mogao biti pozitivno riješen. Po preporuci odvjetnika, Hodgson će tražiti najveću moguću odštetu u iznosu od 4 milijuna kuna.

'Hodgson je uzbuđen jer se sve odigralo brzo, ali i nervozan jer će se morati suočiti s vanjskim svijetom', rekao je Young, dodajući da će o njegovom klijentu brinuti brat Peter i njegova supruga Lesley.