STRAH OD OTROVNICA

Neviđena najezda zmija u Slavoniji

05.02.2013 u 19:20

Bionic
Reading

Povišena temperatura proteklog vikenda na površinu je u županjskoj Posavini dozvala 'goste' koje rijetko tko može vidjeti bez gađenja. Čitatelja Glasa Slavonije, koji je šetao do muslimanskog groblja u Ulici Dobriše Cesarića, iznenadila je najezda zmija

'Ostao sam zatečen prizorom koji me dočekao. Tlo je bilo prekriveno zmijama, ni sam ne znam koliko ih je bilo. Razmiljele su se širom, a na jednu sam zamalo stao. Srećom sam na vrijeme opazio da se migolji. Tako nešto u svojih 50 godina života još nikada nisam vidio. Tolike zmije, i to još zimi, nevjerojatno', ispričao je sugovornik Glasa Slavonije. Uz sebe je imao i fotoaparat pa je napravio i nekoliko snimaka.

Darko Karamazan iz Šumeća jedini je hrvatski zmijolovac kojemu je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture izdala posebnu dozvolu za premještanje zaštićenih vrsta zmija iz naseljenih područja u prirodu. On je tu pojavu objasnio ovako: 'Vjerojatno ih je voda potjerala jer voda je najveći neprijatelj zmija. Protekle je subote bilo toplo pa su počele tražiti spas na suhom. Osim toga, i naselja su se proširila prema ranijim staništima zmija', objašnjava Karamazan.

Dodaje da je najvjerojatnije riječ o ribaricama i bjelouškama koje se drže grupno dok se zmije otrovnice pojavljuju pojedinačno. Potvrdio nam je da je prošlogodišnja suša itekako pogodovala razmnožavanju zmija, pa je i sve više otrovnica.

'Ljudi bacaju hranu, miševi se kote, otrovnice se njima hrane i tu si stvaraju staništa i razmnožavaju se. Tako se zapravo zatvorio jedan krug', rekao je Karmazan i dodao: 'Samo sam na području Slavonskog Broda lani uhvatio 15 otrovnica, i to dvije u blizini dječjeg vrtića. Imao sam slučaj i da je ušla u skladište jedne tvrtke. Ovo bi mogao postati sve veći problem i bojim se da lokalne vlasti neće reagirati sve dok zmija nekoga ne ugrize i dok se ne dogodi tragedija.'