POVEĆANJE PRIREZA

Neutaživa glad HDZ-a i SDP-a za vladanjem

16.12.2010 u 16:04

Bionic
Reading

Dvostruko povećanje prireza, sa 6,25 na 12 posto, koje je nakon dugih spekulacija službeno objavio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, izazvalo je burnu reakciju stranke Akcija mladih koja od prošlih izbora participira u gradskom parlamentu

Njezini predstavnici Bojan Kurelić i Andrej Briščik smatraju da građani ne smiju snositi teret dubioza u koje nas je dovela koalicijska vlast i stoga se oštro protive povećanju prireza.

Prema njihovim riječima, ovakva politika SDP-a na lokalnoj razini, koja je identična onoj HDZ-ovoj na državnoj, a koju tako zdušno i glasno ti isti članovi SDP-a kritiziraju, samo je jasan pokazatelj da između te dvije opcije treba staviti znak jednakosti i napraviti poveznicu prema nečemu što je osnovna karakteristika jednih i drugih, a to je nesposobnost upravljanja javnim financijama i neutaživa glad za vladanjem.

Dodaju da gradonačelnik svoju megalomansku politiku, neodgovorno trošenje proračunskog novca i nedostatak mjera za suočavanje s krizom želi povećanjem prireza prebaciti na teret građana i još ima drskost nazvati to samodoprinosom građana Rijeke.

‘Preko 20 milijuna kuna otet će se građanima grada Rijeke na ime nesposobnosti gradske vlasti, tromog birokratskog sustava premreženog stranačkim podobnicima. To je već uobičajena politika minimalnog stezanja vlastitog remena i maksimalnog čerupanja već iscijeđenih građana’, poručuju Kurelić i Briščak.

Dodaju da je Akcija mladih upozoravala vladajuće da moraju promijeniti svoj način razmišljanja i poslovanja, na prenapuhane procjene prihoda proizašle iz Obersnelove ekonomske kuhinje, na neodrživost neobuzdanog trošenja dok su prihodi daleko ispod razine potrebne za finaciranje tih rashoda i održavanja na životu njihove koalicije i da su tražili donošenje kriznih mjera upravljanja proračunom, i to ponajprije proračunskim rashodima, te da se iznos planiranih prihoda revidira i da planovi budu zasnovani na realnim osnovama. No, naišli su, kažu, na zid ignorancije vladajućih, a sada kada ni zaduživanje ne prolazi, oni najugroženiji moraju iz svojih džepova pokrivati njihove propuste i rasipnost.

‘Godinama je Obersnel živio na rasprodaji gradske imovine, no sada kad više nema kupaca, odlučio je građane kazniti svojim nametom. Tek kad su građani malo odahnuli od harača, eto Obersnela koji uvodi svoj harač’, govore predstavnici Akcije mladih te upozoravaju da su se nagomilani gubici opasno približili iznosu od 200 milijuna kuna.

Sam Obersnel je prilikom donošenja ove odluke izjavio da mu ona pada teže nego prijetnja kalašnjikovom koju je doživio, no smatra da je trenutno nemoguće drukčije zadržati postojeće financijsko stanje gradske uprave, ali i da će vrlo rado predložiti smanjenje stope poreza ukoliko se politika promijeni. Po njemu je, naime, Grad ostao bez 20 milijuna kuna zbog porezne politike državne vlasti.

Povećanjem prireza namjerava se za iduću godinu prikupiti dodatnih 23 milijuna kuna u gradski proračun što u praksi znači da će građani Rijeke s prosječnom plaćom od 5.400 kuna plaćati prirez uvećan za 34 kune, oni s plaćom od 10.000 kuna 62 kune, a onima s minimalnim plaćama od 2.800 kuna povećanje će biti za tri kune.