UREĐENJE INTERIJERA

Neugledni trijem postao je terasa iz snova

28.07.2014 u 23:26

Bionic
Reading

Prvi prostor koji nam je pao pod ruke bio je neugledan zagrebački trijem. Misija je bila napraviti ugodan vanjski prostor za uživanje, a postao je oaza u kojoj provodimo dane i noći.


Terasa bi trebala biti mjesto gdje se opuštamo, sunčamo, primamo goste, roštiljamo, uživamo u pogledu i svježem zraku, a ova naša malena i neugledna, na prvi se pogled činila kao potpuno nefunkcionalan uski prostor. Zamisao je bila da ju dovedemo u red, počistimo, zasadimo travu i ukrasimo dvorište cvijećem, ali se na kraju terasa pretvorila u pravu malu oazu. Krenuli smo naravno od poda koji je bio, malo je reći, grozan.



S obzirom da je terasa gotovo dio parka, bilo je jako nezgodno poigravati se materijalima. Tlo diše, pa bi kamen mogao popucati, drvo zbog vlažnosti istruniti, pa smo se odlučile za betonske opločnike koji su otporni na sol i smrzavanje, dobro podnose visoke i niske temperature, a izrađeni su, što je nama najvažnije, od prirodnih materijala. Kako smo još 'zelene' u ovom poslu, dobro smo se raspitale i odabrale tvrtku koja postoji više od stotinu godina. Naravno zaputili smo se gdje drugdje nego u Samoborku. I isplatilo se. Kada smo usporedili cijene vrhunskih opločnika s onima drugih proizvođača, Samoborka je ispala najpovoljnija. Iz uistinu ogromnog izbora vanjskih podova, odabrale smo pomalo rustikalni Pompej kreativ crveni. Nekako nam je najviše pasao u zelenoj oazi.

modakomoda

Već sutra je materijal bio na željenom mjestu, a dostava nam je bila besplatna. Toplo preporučamo. Još je trebalo postaviti opločnike što nije nimalo lagan zadatak. Do sada smo viđali svakojake uratke, i vjerujte, ukoliko ne izaberete 'meštre od zanata', gadno se možete prevariti. Mi smo prikupili ponude raznih izvođača radova, ali na kraju smo ipak poslušali glas naroda. S više strana preporučili su nam upravo tvrtku Zagrebački vrtovi kao brze, efikasne, pedantne izvođače radova, prave profesionalce koji rade timski i nemate muke s njima kao što je čest slučaj s majstorima.



Dečki su fino sve postavili u nekoliko sati, bez greškice. Mi inače nađemo dlaku u jajetu, ali dlake u ovome nije bilo. Dečki su počistili za sobom i samo smo još trebali zasaditi zelenilo i dekorirati terasu.

modakomoda

Postoje brojna riješenja kako urediti terasu, koja je u ovom slučaju i ulazni prostor i iskoristiti je na najbolji mogući način. Ovaj malen prostor je intiman, idealan je za chillanje, a istovremeno kao stvoren za vrtnu zabavu . Odlučili smo ga pretvoriti u multifunkcionalnu eklektičnu oazu za mlade. Ne damo se još klasici :)

U dvorištu smo tako pronašli savršen prirodan hlad i dobili kutak za čitanje i opuštanje.



Totalno smo se zaljubile u predivne Resol stolice koje smo pronašli u tvrtki Primat RD, idealne kako za vanjske, tako i za unutarnje prostore. Tamo smo odabrale i jednostavan Max design stolić.

modakomoda


Još samo da namamimo slavuja u kućicu, pa nam neće ni mjuza trebati.

modakomoda

Terasa je savršena i za doručak u dvoje ili romantičnu večer. Vjerujte, u ovakvom ambijentu je i hrana ukusnija. Provjerile smo!


modakomoda



Ako želite pozvati društvo, vaš trijem postaje savršena kulisa za ugodno druženje.

modakomoda

izvođač radova: Zagrebački vrtovi (www.zagrebacki-vrtovi.hr)


modakomoda

Što je stan bez barem jedne Tiffany lampe? Netko bi ju možda stavio u stan, a nama su ovi leptirići koji su doletjeli iz Amelie home & fashion-a bili idealni na baš na terasi.

A kakva bi to terasa bila bez vrtne zabave uz roštiljanje? Iako su Dalmatinkama gradele zakon, na zagrebačkoj terasi im baš i nije mjesto. Zato smo se odlučile za ovaj preslatki Jamie Oliver zeleni roštilj iz Lesnine.



U Amelie home & fashion smo se počastile s par dizajnerskih stvarčica, a najviše nas je oduševilo cjedilo za limun koji je 1990. dizajnirao Phillipe Starck za Alessi i koji prestavljen u Muzeju suvremene umjetnosti u New Yoku kao primjer ikoničnog dizajna.

modakomoda


Kada smo napokon ugodile ženskim mušicama, odlučile smo i frajerima napraviti kutak iz snova. Udarile smo tamo gdje najviše vole. Nogomet. Ovog puta stolni. Zove se Teckell i možete ga nabaviti u Primat RD-u. Jer život je igra, a pravi igrači igraju sa stilom!



Od kada smo uredile terasu, ne ulazimo više u zatvoreni prostor, čak ni kad pada kiša. Naposljetku, ove fotke su nastale netom nakon proloma oblaka. Nije to slučajno. Prizor nas je podsjetio na one poznate scene iz američkih filmova. Ljetna kiša i natkriveni trijem. Lijek za dušu i tijelo.

photos: Luka Nižetić


stilisti interijera: Marijana Batinić, Petra Nižetić

uređenje i opremanje okoliša: Samoborka, Zagrebački vrtovi

uređenje interijera: Primat RD, Lesnina, Amelie home & fashion