DA DEMILITARIZIRA PALESTINCE

Netanyahu želi izraelske vojnike na palestinskoj granici

28.12.2009 u 20:49

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je prvi put javno progovorio o mogućnosti da se izraelske snage zadrže uz istočnu granicu buduće palestinske države kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja.

'Problem demilitarizacije mora se djelotvorno riješiti, a to znači i djelotvorno blokiranje neovlaštena ulaza, ponajprije s istoka, svuda gdje je granica definirana', rekao je Netanyahu u govoru izraelskim veleposlanicima.

'Sumnjam da će se to ičim postići osim stvarnom nazočnošću izraelske države, izraelskih snaga', rekao je izraelski premijer i tako ponovio svoju viziju države ograničena suvereniteta.

Netanyahu je rekao da država koju Palestinci žele uspostaviti na okupiranoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze mora biti demilitarizirana, ali dosad nije preciznije govorio o postavljanju izraelskih snaga na jordansku granicu.

Izrael i Egipat nadziru granice Pojasa Gaze u skladu s prijelaznim mirovnim sporazumom Izrael je postavio blokadu pošto je Hamas taj teritorij 2007. preuzeo od snaga lojalnih Fatahu palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa.