ŽESTOK POČETAK

Netanyahu 'udario' po ekstremističkom Islamu

01.04.2009 u 09:32

Bionic
Reading

Benjamin Netanyahu položio je u utorak prisegu za predsjednika izraelske vlade nakon što je dobio potporu parlamenta za svoju desnu vladu.

U govoru u kojem je predstavio svoju vladu Netanyahu je poručio Palestincima da je mir s Izraelom moguć. Netanyahu, čije je desničarska stranka Likud bila uspješnija u koalicijskim dogovorima nakon izbora 10. veljače, također je napao Iran i "ekstremistički islam" zbog prijetnji postojanju židovske države.

"Najveća opasnost čovječanstvu i našoj državi Izrael dolazi iz mogućnosti da će se radikalni režim oboružati nuklearnim oružjem", rekao je, neizravno govoreći o Iranu.

Vrativši se na premijerski položaj nakon deset godina Netanyahu je pročitao sastav vlade u kojoj je ultranacionalist Avigdor Lieberman ministar vanjskih poslova.

Parlament je nakon šestosatne rasprave podržao imenovanja sa 69 glasova dok je protiv bilo 45 zastupnika uz petero suzdržanih a Netanyahu je odmah potom položio prisegu.

"Palestinskom čelništvu kažem da ako doista želite mir mi možemo postići mir", rekao je Netanyahu u Knessetu prekidan dobacivanjem arapskih i lijevih zastupnika. On je palestinskim vlastima ponudio pregovore na "tri usporedne staze, gospodarskoj, sigurnosnoj i diplomatskoj".

Opisujući konačni mirovni sporazum po kojem bi Palestinci sami vodili svoje poslove Netanyahu nije izričito spomenuo uspostavu palestinske države, ključan zahtjev predsjednika Mahumuda Abasa koji podržava i Washington.

Netanyahu će formalno preuzeti premijerski položaj od Ehuda Olmerta u srijedu.