izrael

Netanyahu predstavlja Putinu američki plan kao 'jedinstvenu priliku'

30.01.2020 u 13:08

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je američki bliskoistočni mirovni plan 'jedinstvena prilika' za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba

Tijekom primanja izraelskog čelnika u Kremlju, ruski predsjednik nije na početku susreta spomenuo taj plan koji je ovaj tjedan predstavio američki predsjednik Donald Trump, iako je Rusija povijesni posrednik u tom sukobu.

'Vi ste prvi čelnik kojem govorim o 'dogovoru stoljeća' Donalda Trumpa. Mislim da je to možda jedinstvena prilika i želim o tome s vama razgovarati i čuti vaše stajalište', rekao je Netanyahu uoči susreta.

Rusija do sada nije podrobno komentirala Trumpov prijedlog, rekavši samo kako se čini da je on u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i da Palestinci odbijaju taj tekst.

Moskva također poziva na izravan izraelsko-palestinski dijalog kako bi se postigao 'obostrano prihvatljiv kompromis'.

Američki plan koji je u utorak predstavio Trump jamči da će Jeruzalem ostati nepodijeljena prijestolnica Izraela i predlaže osnivanje palestinske prijestolnice u istočnom Jeruzalemu. Plan također predviđa aneksiju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Trump je dan ranije predstavio svoj plan Netanyahuu i njegovu protivniku na izborima Bennyju Gantzu i obojica su izrazili spremnost podržati ga i suglasili se sa zemljovidima.