O NUKLEARNOM PROGRAMU

Netanyahu: Iranu treba postaviti jasna ograničenja

02.09.2012 u 16:02

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je izrazio žaljenje zbog izostanka jasnih ograničenja što bi ih trebala postaviti međunarodna zajednica kada je riječ o iranskome nuklearnom programu

Mislim da moramo reći istinu: međunarodna zajednica nije postavila jasnu 'crvenu liniju' Iranu, zbog čega ta zemlja ne obraća pozornost na odlučnost međunarodne zajednice koja nastoji obustaviti razvoj iranskoga nuklearnog programa', rekao je Netanyahu otvarajući sjednicu vlade.

'Sve dok Iranci ne obrate pozornost na 'crvenu liniju' i odlučnost međunarodne zajednice, službeni Teheran neće prestati s razvojem svojeg nuklearnog programa. A Iranci ne trebaju imati atomsku bombu', rekao je.

To je prva službena reakcija šefa izraelske vlade nakon što je Međunarodna organizacija za nuklearnu energiju (IAEA) u četvrtak objavila svoje zadnje izvješće. U njemu IAEA navodi kako je, unatoč međunarodnim sankcijama, Iran udvostručio svoje kapacitete obogaćenja urana u postrojenju Fordo te oštro optužila Teheran da ometa rad inspektora Agencije u Parchinu. Zapad i Izrael sumnjaju da Iranci ne namjeravaju koristiti nuklearnu energiju u civilne svrhe, već za izradu nuklearnog oružja, što je službeni Teheran već nekoliko puta zanijekao.