izrael

Netanyahu ima dovoljan broj ruku, ali ne i konsenzus stranaka u budućoj koaliciji

16.04.2019 u 15:01

Bionic
Reading

Većina izabranih zastupnika idućeg sastava izraelskog parlamenta u protekla dva dana dali su podršku trenutnom premijeru Benjaminu Netanyahuu da ostane na toj funkciji, no njegov bivši ministar obrane, čija mu je stranka potrebna za većinu, to je uvjetovao ukidanjem izuzeća ultraortodoksnih židova iz služenja vojske

Šezdeset i pet od ukupno 120 izabranih zastupnika Knesseta je u ponedjeljak i utorak preporučilo Netanyahua kao premijera u razgovorima s predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

To će premijeru omogućiti formiranje nove koalicije za koju je potreban najmanje 61 zastupnik. Očekuje se da će Rivlin u srijedu objaviti da će Netanyahuu dati mandat za sastavljanje 21. vlade Izraela.

On će potom imati 28 dana da to i ostvari, a može dobiti produženje od 14 dana. Najveći izazov će mu biti pridobivanje čelnika stranke Yisrael Beitenu, bivšeg ministra obrane Avigdora Libermana koji za sudjelovanje u koaliciji insistira na zakonu kojim bi se ultraortodoksne Židove primoralo da služe vojsku, piše Haaretz.

Liberman je bio član Netanyahuovog kabineta do studenoga prošle godine kada je dao ostavku zbog nezadovoljstva odgovorom vlade na Hamasovo raketiranje juga države.

Ultraortodoksnim Židovima se po trenutnom zakonu omogućava opetovano odgađanje služenja. Izraelci su obavezni ići u vojsku od 18. godine, muškarci na tri, a žene dvije godine.

Shas i Yahadut HaTora HaMeuhedet, dvije ortodoksne židovske stranke, žestoko se opiru Libermanovom prijedlogu. Njegova stranka trebala bi imati pet mjesta u parlamentu, točno onoliko koliko mu je potrebno da bi onemogućio izraelskom premijeru da sastavi koaliciju bez njih.

Ako Netanyahu uspije u tome, svojim će petim mandatom postati najdugovječniji čelnik u 70 godina izraelske povijesti. Time bi u srpnju prestigao Davida Ben-Guriona, oca modernog Izraela.