OPĆA SKUPŠTINA

Netanyahu i Abas 23. rujna pred UN-om

15.09.2011 u 22:03

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmud Abas najvjerojatnije će se isti dan, 23. rujna, naći za govornicom Opće skupštine UN-a i argumentirati svoja stajališta o zahtjevu za priznanjem palestinske države, javljaju agencije u četvrtak

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je novinarima u Jeruzalemu kako će se idući tjedan obratiti Ujedinjenim narodima i pozvati Palestince da radije pregovaraju o miru s Izraelom nego da traže punopravno članstvo palestinske države u UN-u, prenose agencije.

'Odlučio sam uputiti te dvije poruke o izravnim mirovnim pregovorima i traženju mira', rekao je Netanyahu novinarima. 'Odlučio sam tu poruku iznijeti sljedeći tjedan u govoru pred Općom skupštinom'.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u srijedu je, podsjeća Reuters, obećao da 'nema odustajanja' od namjere da Palestinci zatraže punopravno članstvo u UN-u, budući da nema pregovora s Izraelom nakon što su prije godinu dana zamrznuti zbog spora oko gradnje židovskih kolonija na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sjedinjene Države su najavile da će u Vijeću sigurnosti staviti veto na taj prijedlog jer smatraju da bi stvaranje palestinske države morao biti ishod mirovnih pregovora s Izraelom.

U regiji su sad američki i europski izaslanici kako bi u razgovorima s izraelskim i palestinskim čelnicima pokušali u posljednji trenutak izbjeći odmjeravanje snaga u UN-u i ostaviti nade u mir na životu.

Abas bi pred Općom skupštinom UN trebao govoriti 23. rujna, a iz Netanyahuova ureda se doznaje da bi se izraelski premijer članovima skupštine trebao obratiti istog dana.

'Dana 23. rujna u 12.30 predsjednik (Abas) podnijet će zahtjev (o članstvu u UN) glavnom tajniku Banu Ki-moonu' osim ako se ne pojavi 'vjerodostojna' alternativa glede obnove pregovora, izjavio je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad Al-Malki, govoreći o kontaktima s izaslanicima SAD-a i UN-a. 'Sad nam je najvažnije otići u VSUN i zatražiti naš primitak', rekao je Al-Malki, prenosi AFP.

'Mi ćemo predati svoj zahtjev za punopravnim članstvom u UN... Ali dotad smo otvoreni za sve prijedloge i zamisli, koje mogu doći bilo od koga, koji bi vodili nastavku pregovora na čvrstim temeljima, s jasnim odrednicama, jasnim rokovima i jamstvima', rekao je ministar.

'Vidjet ćemo hoće li nam netko dati vjerodostojnu ponudu koju bismo mogli ozbiljno razmotriti', dodao je.