ČUDO U ROVINJU

Nesvakidašnji financijski rezultat jedne hrvatske bolnice

16.02.2015 u 12:19

Bionic
Reading

Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju prim. dr. Martin Horvat u Rovinju prvi je put od 2000. godine završila godinu financijskim dobitkom i time se svrstala na popis jedne od samo sedam bolnica koje trenutačno posluju s realnim dobitkom

Naime, 2014. poslovnu godinu rovinjska je bolnica zaključila s čak 1.512.000 kuna dobitka, i to unatoč osam posto manje prihoda, uvjetovanim mjerama štednje HZZO-a.

Novi ravnatelj mr. sc. Marinko Rade kaže kako su ovaj za hrvatske bolničke prilike nesvakidašnji pozitivni financijski rezultat uspjeli polučiti time što su ostvarili uštede uvođenjem racionalnijeg modela poslovanja.

'Poboljšali smo kontrolu troškova i fakturu usluga prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, no istovremeno i povećali broj pacijenata u bolničkom liječenju, a imali smo i više stranih pacijenata', objašnjava recept za uspješno poslovanje ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju koja se u samo godinu dana otkako joj je na čelu uspjela, kao i Klinika za ortopediju u Lovranu, svrstala među tek sedam poslovno uspješnih hrvatskih bolnica.

'Od 2001. do 2013., bolnica je obavljala manje usluga i manje je fakturirala prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) u odnosu na plaćene mjesečne paušale što je imalo za posljedicu da su realni rezultati godišnjih poslovanja bili negativni pretežito u rasponu od -1.500.000 do -3.388.000 kuna', kaže ravnatelj i mladi znanstvenik svjetske reputacije mr. sc. ortopedije Rade naglasivši stoga kako je protekla godina 'bila psihički i fizički vrlo intenzivna godina za sve djelatnike bolnice, ali i godina koja je donijela izvanredne rezultate'.

'Poslije puno vremena prvi put završavamo u čistom dobitku, bez da moramo čekati oproste dugova i bez da imamo ikakve kredite i zaduženja. Želim se iskreno zahvaliti cijelom medicinskom i nemedicinskom bolničkom kadru. Moram napomenuti da Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju 'dr. Martin Horvat' nije klasična bolnica, nego moramo pružati višu razinu usluga radi privlačenja privatnih i inozemnih pacijenata te da nam je zato i nemedicinski kadar od velike važnosti.

Osim liječnicima specijalistima, medicinskim sestrama, medicinskim tehničarima i fizioterapeutima, želim se otvoreno zahvaliti svim radnicima zaposlenim u praonici rublja, u restoranu i kuhinji, u tehničkoj službi, na portirnici, spremačicama, vanjskim suradnicima i, naravno, upravi. Zaista su svi, svatko ponaosob, zaslužni za ovakav zavidni financijski rezultat', kaže ravnatelj, ujedno najavljujući novi ciklus ulaganja u Bolnicu.

'Nisam čovjek koji voli puno obećavati, no mogu reći da se pišu planovi za poboljšanje kvalitete boravka pacijenata i medicinskih usluga. U izradi su projekti kojima bi se poboljšala energetska učinkovitost zgrade od fasade do krova, a u pogledu medicinskih usluga, radi se o projektima koje nažalost ne možemo aplicirati za financiranje iz EU fondova, no mogu reći samo da je jedan veliki međunarodni koncern zainteresiran. Jedna je od ideja otvaranje međunarodnog istraživačkog laboratorija, za što već imamo na stolu pisma namjere, a kako intenzivno surađujemo sa Srednjom talijanskom školom u Rovinju čiji se učenici školuju za fizioterapeute i kod nas imaju dio nastave i školske prakse, nadamo se da bi jednog dana rovinjska Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju mogla postati nastavna baza u budućnosti i za Fakultet', kaže o planovima novi ravnatelj mr. sc. Rade dodajući da, naravno, sve to neće biti moguće realizirati u kratkom roku, iako će se nešto već vidjeti i u 2015.

'Nadam se da ćemo pomalo, ali pametno uspjeti obnoviti ovu našu veličanstvenu i povijesnu Bolnicu kako bi građani Istre i šire regije dobili rehabilitacijsku ustanovu kakvu i zaslužuju. Pozitivan je financijski rezultat ujedno i odgovor mojim kritičarima', kaže dr. Rade.

Naime, mnogi nisu bili zadovoljni njegovim imenovanjem na ravnateljsku funkciju. Jedni su mu osporavali mladost, drugi to da nema iskustva potrebnog za vođenje bolnice, a bilo je i primjedbi da ga je na ravnateljsku poziciju dovela politika budući da je znanstvenu karijeru gradio u inozemstvu. No na prozivke se nije obazirao, a spomenimo i to da ga je američki znanstveni časopis Spine proglasio najboljim mladim znanstvenikom u području patologije kralježnice u 2014. godini.

'Mogao sam odgovoriti na svakakve načine, ali sam umjesto toga odlučio šutjeti i ozbiljno se uhvatiti posla kako bih se dokazao rezultatima, a ne riječima. Vjerujem da sam uspio i napominjem da se to tako inače radi u odgovornom društvu. Donedavno ovu Bolnicu nisu uopće shvaćali ozbiljno, a ove godine se nalazimo među 10 posto bolnica u Republici Hrvatskoj koje su uspjele fakturirati cijeli godišnji limit HZZO-a i zaključile financijsku godinu u dobitku te nas već spominju kao primjer uspješne promjene u poslovanju. Želja mi je, dakako, ostati na vrhu', zaključuje 32-godišnji ravnatelj, magistar znanosti ortopedske medicine koji je se, za razliku od brojnih liječnika koji uglavnom imaju želju otići iz Hrvatske, vratio u Rovinj iz Finske i to kao mladi znanstvenik svjetske reputacije.