SAMO DAN NAKON BARBANA

Nešto smrdi u Puli: SDP-ovci žestoko napali Miletića

24.08.2015 u 15:52

Bionic
Reading

Samo dan nakon što je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović jasno dao do znanja IDS-u da će SDP koalicijski sporazum s HNS-om, HSU-om, Laburistima i A-HSS-om potpisati u roku od tjedan dana, s najjačom istarskom strankom ili bez nje, dodatni udarac IDS-u stigao je iz Pule gdje se predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić žestoko obrušio na gradonačelnika Pule Borisa Miletića, ujedno i predsjednika IDS-a

Predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić govorio je o neadekvatno riješenom pitanju izgradnje kanalizacijskog sustava u Puli, na koji je već utrošeno 240 milijuna kuna, a planira se utrošiti još 60 milijuna kuna, stoji u priopćenju SDP-a.

Naime, kaže Ferić, građani Pule taoci su širenja neugodnih mirisa u širem centru Pule, kad god se pojavi period bez padalina što je posljedica neriješenog pitanja izgradnje kanalizacijskog sustava.

'Gradonačelnik Miletić dao je jednu potpuno novu dimenziju upravljanja Gradom pa je tako u utrci Grada Pule za prijestolnicu kulture dodao jedan novi akcent – smrad', poručio je Ferić, dodavši kako problem smrada za građane neće nestati unatoč tome što je gradonačelnik izrazio svoju zabrinutost.

Ferić se zatim osvrnuo na predstojeću sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća od koje su, kaže, imali puno očekivanja vezanih za rješavanje problematike smrada te su očekivali konkretna rješenja, utvrđivanje političke odgovornosti i pokretanje, ako je potrebno, higijensko-epidemiološkog nadzora.

Na žalost, ističe Ferić, 'od predsjednika Gradskog vijeća dobili smo samo silovanje Poslovnika o radu Gradskog vijeća' i dok Grad stagnira, vladajuća većina sutra će govoriti o izgradnji sustava iz 1997. godine naovamo što je već svima dobro poznata i apsolvirana tema.

Istovremeno, ističe Ferić, gradonačelnik neprekidno obmanjuje javnost te je prošle godine, vezano za smrad, izjavio kako će problem nestati kad se odradi sifoniranje slivnika, međutim, ističe Ferić, sifoniranjem se ne može i neće riješiti problem smrada zbog kojeg su građani na rubu živaca.

Prema gradonačelniku Miletiću, kaže Ferić, nitko za smrad i dosad utrošenih 240 milijuna kuna nije politički odgovoran.

'Gradonačelniku je valjda krivo samo nebo pa bismo svi trebali organizirati indijanski ples po gradskim ulicama i trgovima te prizivati kišu kako nam, kada se dogodi period bez padalina, ne bi smrdjelo u centru grada', poručio je Ferić.

Za navedeni problem Ferić kaže kako je jedino rješenje izgradnja razdjelnog sustava odvodnje. Naime, kaže Ferić, sadašnji sustav odvodnje funkcionira na krajnje neodrživom mješovitom sustavu. Odnosno, naglašava Ferić, fekalne i oborinske vode mogu se voditi zajedničkim sustavom odvodnje – mješovitim ili odvojeno - razdjelnim sustavom.

Razdjelna kanalizacija tip je kanalizacije koji se danas smatra jedinim djelotvornim u tretiranju komunalnih voda te se isti stoga preporučuje za korištenje. Nastavno, Ferić kaže, kako se MEIP projektom, odnosno projektom izgradnje kanalizacijskog sustava u Puli nije ni razmatralo rješenje prijelaza na razdjelni sustav, a time i potpunija zaštita okoliša, već je pulski glavni odvodni kanal mješovitog tipa. Međutim, ističe Ferić, najveća nelogičnost jest što se gradske ulice rekonstruiraju na razdjelnom sustavu odvodnje, da bi se poslije sve spojilo u mješoviti sustav te se, kaže, postavlja pitanje koji je onda smisao utrošenog vremena i novca građana na izgradnju kanalizacijskog sustava.

Prema Ferićevim riječima, rezultat svega jest da i dalje 66 posto svih otpadnih voda završava u pulskoj luci i to jer je, kaže Ferić, sustav jednostavno tako zamišljen.

Ono što Ferić predlaže jest izgradnja novog fekalnog sustava na Pragrandeu, a pretvaranje postojećeg u oborinski. I, kaže, cijela ova problematika sa smradom i konstantnim neplanskim raskopavanjem ulica bila bi izbjegnuta kad bi Pula imala strategiju izgradnje komunalne infrastrukture, međutim na veliku sramotu gradonačelnika, 'naš Grad još uvijek nema strategiju izgradnje komunalne infrastrukture' koja bi se, kaže Ferić, trebala donijeti za razdoblje do 2025. godine.

Ferić se založio i za da se donesu posebne mjere za poduzetnike i obrtnike koji su zbog smrada zakinuti jer sigurno, kaže Ferić, nekom ugostitelju u širem centru grada nije olakšavajuće za poslovanje, ako mu gosti dođu na ručak ili večeru, uz popratni ugođaj smrada. Ferić predlaže da se za te poduzetnike donesu mjere u vidu smanjenja naknade za korištenje javne površine, oslobođenja plaćanja poreza na tvrtku ili smanjenja cijena zakupa poslovnog prostora.

Ferićeva žestoka kritika dolazi samo dan nakon što je predsjednik SDP-a Zoran Milanović jasno dao do znanja IDS-u da će se u roku od tjedan dana potpisati koalicijski sporazum, s IDS-om ili bez njega. Međutim, napomenuo je da su 'IDS-u vrata širom otvorena' te da se mogu i kasnije pridružiti.

Istovremeno, IDS-ov predsjednik Boris Miletić poručio je jučer da će o eventualnoj koaliciji stranaka tijela odlučiti u rujnu i da u obzir može doći samo programska koalicija koja će jamčiti boljitak građanima. Dodao je da IDS od SDP-a još nije zaprimio nikakav službeni zahtjev za razgovorima oko koalicijske suradnje za predstojeće parlamentarne izbore.