LITRA BENZINA 4.5 KUNE

Nestašica goriva u Rusiji zbog sve većeg izvoza

27.04.2011 u 14:22

Bionic
Reading

Rusija, najveći svjetski proizvođač nafte, suočava se s nestašicama goriva koje bi mogle biti sve teže nakon naredbe premijera Vladimira Putina naftnim kompanijama da stave pod kontrolu cijene benzina na domaćem tržištu što je dovelo do odluke tih kompanija da povećaju izvoz

Putin je u veljači od naftnih kompanija zatražio da obuzdaju cijene benzina i nakon toga pada isporuka benzina domaćem tržištu što je prošlog vikenda dovelo do nestašice goriva na gotovo svim privatnim benzinskim postajama u regiji Altaju.

Ukoliko se nestašice prošire po zemlji mogle bi naštetiti Putinovoj popularnosti jer kao šef vlade snosi izravnu odgovornost za ekonomsku politiku, a time bi mogle naštetiti i njegovim ambicijama na predstojećim predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati sljedećeg ožujka.

Vozači u Altaju, sibirskoj regiji sjeverno od Kazahstana, sada čekaju u dugim redovima na pumpama koje pripadaju velikim naftnim kompanijama Rosneftu i Gazprom Neftu koji još jedini prodaju gorivo.

Taksi službe u obližnjem Novosibirsku potvrdile su da imaju teškoća u obavljanju poslova zbog nestašica benzina.

Na području Novosibirska, Altaja i drugih sibirskih regija prodaja je ograničena na 20 litara po vozaču ali i to samo za potrošače koji posjeduju kartice lojalnosti odnosno stalni su kupci.

Najveća ruska naftna kompanija Rosneft koja priznaje da ne može zadovoljiti potrebe veleprodajnog tržišta počela je ograničavati i količine koje dostavlja vlastitim benzinskim postajama. Problemi u veleprodaji se bilježe već i na području Sankt Peterburga kao i Moskve.

Rusija je u prvom kvartalu 2011. izvezla željeznicom dva milijuna tona nafte što je 40 posto više nego u istom razdoblju 2010. Isporuke na domaćem tržištu pale su šest posto u istom razdoblju - na 5,7 milijuna tona, dok je proizvodnja ostala ista.

Benzin na području Moskve stoji oko 4,5 kune po litri, a u udaljenijim područjima Rusije benzin je i nešto skuplji.