POSLJEDNJI PUT VIĐEN U POREČU

Nestao mladi Belgijanac, ako ga vidite, zovite policiju

14.08.2012 u 09:34

Bionic
Reading

29-godišnji mladić Josquino Machiels iz belgijskog grada Riemsta zadnji je put primijećen u porečkom naselju Donji Špadići, u slastičarnici Nadia, u subotu. Na tom se području kretao posljednjih nekoliko dana te su ga na fotografiji prepoznali radnici još dva obližnja ugostiteljska objekta i plaže. Roditelji se nadaju da se tu još uvijek nalazi i mole građane da, ukoliko ga vide, ne pokušavaju stupiti u kontakt s njime, kako se ne bi uplašio i pobjegao, već da odmah pozovu policiju

'Josquin je izuzetno inteligentan i odgovoran mladi čovjek, radio je kao kompjuterski programer, no prije dvije godine ga je pogodila blaža psihička bolest zbog koje se osjeća ugroženo, misleći da ga netko proganja, želi uloviti ili otrovati. Nije opasan za okolinu, ali je vrlo plah. Bio je na liječenju i uz pomoć lijekova je bolest stavljena pod kontrolu. Osjećao se dobro i kad je napustio bolnicu nakon osmomjesečne terapije. No s vremenom je prestao uzimati lijekove i stanje se ponovno pogoršalo. Polovicom ožujka ove godine ponovno je primljen u bolnicu i liječenje je nastavljeno. Bio je dobro, ali je zatim nekoliko puta pokušao pobjeći. To mu je na koncu i pošlo za rukom 20. lipnja, otkad ga više nismo ni vidjeli ni čuli', ispričala je njegova majka Ellen Geÿsen za Glas Istre


Josquin uza sebe ima dokumente i kreditnu karticu koja je blokirana 28. srpnja zbog duga prema rent a caru te vjerojatno nema novca na raspolaganju. Od početka svog bijega dvaput je bio u Parizu, nakon čega se vraćao u okolicu svog doma, zatim je na red došla talijanska Modena gdje je pronađen i zadržan na promatranju u bolnici, ali su tamo zaključili da je zdrav i otpustili ga prije dolaska njegovih roditelja.

Prema riječima Hermana Machielsa, jedan im je belgijski turist nakon toga javio da ga je vidio u Kopru, a budući da je koristio kreditnu karticu, pomoću bankovnih izvoda su doznali da je krajem srpnja prvi put stigao u Poreč, kamo se ponovno vratio prije nekoliko dana.

'Jako smo zahvalni policiji i svim građanima s kojima smo dosad razgovarali. Svi se jako trude da nam pomognu, ljubazni su i zabrinuti za našeg sina, čak više nego ljudi u Belgiji, rekao je gospodin Herman. Sa suprugom će u Poreču ostati do kraja tjedna i spremni su se, nakon rješavanja neodgodivih obaveza, ponovno vratiti, no nadaju se da to neće biti potrebno i da će Josquina do tada pronaći.