PRED OREPIĆEM PUNO POSLA

Nestanak oružja varaždinske policije izaziva sumnje i optužbe

07.04.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Više komada oružja, možda i stotinjak, vrlo je vjerojatno nestalo iz skladišta varaždinske policije i završilo na ilegalnom tržištu krijumčara oružja prema zapadnoj Europi, ali još nije jasno kada se točno i kako to dogodilo te tko je za to odgovoran iako kriminalističko istraživanje traje više od godinu dana. Zbog toga saborski zastupnik, županijski vijećnik i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak drži da se radi o pokušaju zataškavanja te proziva policiju, ali i Državno odvjetništvo, što potonje odbacuje te mu prijeti zbog 'prisile prema državnim odvjetnicima'

Varaždinska policija ostvarila je jednu od najvećih zapljena oružja i eksplozivnih tvari u svojoj povijesti, izvještavali su mediji u siječnju prošle godine, navodeći da su interventni policajci PU varaždinske kod dvojice 41-godišnjaka s varaždinskog područja pronašli cijeli arsenal pištolja i pušaka te pripadajućeg streljiva, ali i eksplozivnih tvari.

U sklopu planiranog kriminalističkog istraživanja, kako je pojasnio načelnik PU varaždinske Darko Jurčec, interventni policajci su u osobnom vozilu Renault Laguna, kojim su se koristili uhićeni muškarci, pronašli dvadeset pištolja, 16 automatskih pištolja i devet automatskih pušaka, zatim više komada streljiva, gotovo tri kilograma eksploziva te 30 ručnih bombi. Uz to, pištolj i pušku domaće izrade te više desetaka komada streljiva pronašli su u njihovim domovima.

Pronađeno je i više desetaka prigušivača pucnja i dvanaest laserskih ciljnika, što upućuje na to da je oružje bilo namijenjeno za organizirani kriminal ili čak terorizam. Prigušivači su dodatak oružju koji se koristi za prikrivenu namjenu i sigurni smo da ovo oružje nije bilo namijenjeno, na primjer, za krivolov. Govori nam da je možda išlo u terorističke svrhe ili je bilo namijenjeno organiziranom kriminalu. U svakom slučaju, bilo je namijenjeno daljnjoj distribuciji', naglasio je u siječnju prošle godine načelnik Jurčec pred novinarima, dodajući da su uhićeni pritvoreni, a istraga ide dalje.

Kriminalističko istraživanje brzo je okončano, barem što se tiče pritvorenog dvojca. Zbog nedopuštenog posjedovanja, nabavljanja i izrade oružja i eksplozivnih tvari Općinsko državno odvjetništvo optužilo je Davora Papeca i Dražena Cmrečaka, a potonjeg je još Županijska organizacija HNS-a Varaždinske županije suspendirala iz članstva zbog 'posebno teških optužbi za kazneno djelo nezapamćeno u Varaždinskoj županiji, čime je nanesena velika šteta stranci'.

Budući da su se na početku postupka obojica optuženih izjasnili da nisu krivi, krenuo je dokazni postupak tijekom kojeg su svjedoci iznosili svoja saznanja o okolnostima vezanim za kazneno djelo za koje se terete. Tako je jedan svjedok, koji je zajedno s optuženima bio zaposlen kao vozač kamiona u istom prijevozničkom poduzeću, naveo da su on i Cmrečak trebali dostaviti kozmetičke proizvode u Englesku svatko sa svojim kamionom, ali u dogovoreno vrijeme okrivljeni nije došao ni nakon više poziva, pa je njegov kamion preuzeo zamjenski vozač.

'Već nakon izlaska iz poduzeća primijetio sam parkirani crni Audi A5 varaždinskih registracija. Taj nas je Audi pretekao na benzinskoj u Vratnu, a to se u više navrata događalo sve do granice s Austrijom. Nisam vidio tko je vozio i nitko mi iz automobila nije ništa pokušao signalizirati. Imao sam dojam da se vozač izgubio', opisao je svjedok, dodajući da je Papec ostao raditi u prijevozničkom poduzeću dok je Cmrečak dobio otkaz jer nije htio objašnjavati vlasniku što se dogodilo.

Bez obzira na tijek sudskog postupka i iskaze dosadašnjih svjedoka, kao i prethodno provedeno kriminalističko istraživanje, nije odgovoreno na ključno pitanje - odakle je zaplijenjeno oružje. No to bi moglo biti jasnije nakon skorog saslušanja Anđelka Stričaka, saborskog zastupnika, županijskog vijećnika i predsjednika HDZ-a Varaždinske županije, kojeg je Općinsko državno odvjetništvo pozvalo da svjedoči na ročištu zakazanom ovaj mjesec. Naime, tijekom jedne od sjednica varaždinske Županijske skupštine naveo je da dio zaplijenjenog oružja, prema informacijama kojima raspolaže, potječe iz - policijskih skladišta.

'Ako je to točno, iz kojih točno policijskih skladišta ono potječe i što se poduzima u vezi s tim', pitao je još prije godinu dana Stričak na sjednici varaždinske Županijske skupštine.

Ranko Ostojić, tadašnji ministar unutarnjih poslova, odgovorio je da 'policijski službenici u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom provode kriminalističko istraživanje vezano uz nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari'.

'Budući da je kriminalističko istraživanje još u tijeku, trenutno nismo u mogućnosti dati dodatno pojašnjenje, a poslije okončanja istrage te utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti predmetnog događaja o rezultatima će javnost biti pravovremeno obaviještena', dodao je Ostojić u odgovoru 7. travnja 2015.

Od odgovora bivšeg ministra prošlo je točno godinu dana, ali još nije poznato dokle je stigla istraga, odnosno barem odakle točno potječe zaplijenjeno oružje. Posebno čudi to što nadležni nisu potvrdili, ali ni demantirali to da zaplijenjeno oružje barem dijelom potječe iz skladišta varaždinske policije, što tvrdi Stričak, ali i Gordan Žmuk, zamjenik predsjednika Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH, kojem je neshvatljivo to da se ne reagira promptno i još nema rezultata istrage iako je bez oružja ostalo policijsko skladište, o čemu je bilo riječi i u Hrvatskom saboru, kao i na varaždinskoj Županijskoj skupštini.

Upravo zbog svega toga Stričak smatra da se slučaj zapravo želi zataškati jer bi istraga već trebala dati rezultate, barem što se tiče porijekla oružja, ako ne i destinacije i stvarnih organizatora šverca oružja, samo da se istražne radnje provode nepristrano i profesionalno.

'Jer dosad nije poznat slučaj da je ista ustrojstvena jedinica istraživala samu sebe. Stoga i ne čudi to da nakon nekoliko mjeseci istrage imamo jedno veliko ništa ili se možda traži tzv. žrtveno janje. Na ispitivanja se pozivaju skladištari u varaždinskoj policiji. Zamislite koliko su to sposobni ljudi kad uspiju iznijeti kojih stotinu komada oružja, naći špeditera koji vozi baš u željenom smjeru, prošvercati oružje preko granice, naći kupce, dostaviti oružje, naplatiti ga i vratiti se s novcem. Slažete se s mišljenjem da su to zaista jako sposobni skladištari. To oružje najvjerojatnije treba završiti u rukama kriminalnih skupina ili, ne daj Bože, terorista', upozorio je Stričak lani na Županijskoj skupštini.


Kako je isto ponovio i kasnije pred novinarima, dodajući da se 'čini da je u zataškavanje uključeno i Državno odvjetništvo', jučer je reagiralo varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo.

'Upravo suprotno iznijetim navodima, odmah nakon otkrivanja da su dvojica počinitelja 2. siječnja 2015. u prtljažniku osobnog automobila neovlašteno prevozila veću količinu oružja, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu i Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu poduzeli su - u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom - niz radnji radi obuhvatnog utvrđivanja okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela, pa je tako poduzeto i opsežno istraživanje usmjereno na utvrđivanje porijekla oružja zatečenog u osobnom automobilu', ističe ŽDO u priopćenju.

Postupanje, kako se upozorava, tijekom izvida je tajno sukladno Zakonu o kaznenom postupku, stoga 'nije dozvoljeno izvještavati javnost o postupanju u ovoj fazi postupka iz razloga da se javnim objavljivanjem podataka ne ugroze interesi postupka i da se osigura neometano provođenje kriminalističkog istraživanja'.

'Upravo neovlašteno iznošenje u javnost informacija o tijeku provođenja izvida može bitno naštetiti interesima postupka i znatno ograničiti mogućnost otkrivanja kaznenih djela i njihovih počinitelja. Svaki građanin koji ima bilo kakvo saznanje ili sumnju o počinjenom kažnjivom djelu može pristupiti u Državno odvjetništvo i dati obavijesti za koje smatra da mogu biti korisne u istraživanju kažnjivih djela.

Ujedno, ukazujemo na to kako je člankom 2. stavkom 3. Zakona o državnom odvjetništvu zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti', upozorava Državno odvjetništvo.

Najavljujući svoj širi odgovor Državnom odvjetništvu u Saboru prilikom rasprave o njegovom radu, Stričak za sada veli samo da 'nije nestalo sto šteka cigareta, već više od 100 komada oružja, i to iz skladišta varaždinske policije, a da ni nakon godinu dana nadležni nisu javnosti rekli ništa, osim da istražuju'.

'Od početka se sve zataškalo! Ako netko vozi oružje preko granice, sigurno ga ne vozi u Bruxelles na plac na kojem će ga rasprostrijeti na podu i prodavati kupcima. Unaprijed je bilo dogovoreno to kome će oružje biti prodano, no oni nisu ništa napravili', rekao je Stričak za Varaždinske vijesti.