UPOZORENJE IZ DOMOVA

Nestalo brzih testova za socijalu, zaposlenici moraju sami plaćati testiranje na koronu

15.10.2021 u 19:09

Bionic
Reading

Udruga obiteljskih domova upozorila je u petak da je došlo do nestašice brzih antigenskih testova za testiranje djelatnika u sustavu socijalne skrbi, pa teret troška testiranja pada na zaposlenike i predstavnike obiteljskih domova

Kako ističu, od 4. listopada zaposleni u sustavu socijalne skrbi, pa i oni koji pružaju socijalnu uslugu smještaja osoba starije životne dobi, dužni su imati važeću covid potvrdu, a ako nisu cijepljeni ili preboljeli covid-19, dužni su redovito se testirati brzim antigenskim testovima, čiji trošak, odnosnu nabavu i distribuciju treba osigurati ministarstvo, odnosno županijski stožeri.

"Iako su navedene odredbe jasne, došlo je do velikog organizacijskog propusta u provedbi navedene mjere. Ravnateljstvo civilne zaštite obavijestilo je ministarstvo, županijske stožere civilne zaštite i predstavnike obiteljskih domova o nestašici brzih antigenskih testova za testiranje djelatnika u sektoru socijalne skrbi", napominje se u priopćenju.

Iz Udruge kažu da je zbog nedostatka brzih antigenskih testova "uzrokovanog lošom organizacijom provedbe novih mjera", došlo do toga da teret troška testiranja pada na zaposlenike odnosno na predstavnike obiteljskih domova.

S obzirom na to da se nestašica negativno odražava na rad s korisnicima socijalne usluge smještaja, ne samo obiteljskih domova, već i drugih oblika smještaja, pozivaju nadležna tijela vlasti da u što kraćem roku osiguraju redovitu distribuciju brzih antigenskih testova.