UGROŽENA PLEMENA

Nestaju urođenici Jarawa na otočju Andaman

19.06.2010 u 15:07

Bionic
Reading

Prema alarmantim vijestima NVO Survival Internationala, narodu Jarawa prijeti nestanak pred najezdom turista koji stižu na otočje Andaman, istočno od Indije, u 'safarijima na ljude'. Unatoč silnom trudu, toj organizaciji za spašavanje domorodaca nije uspjelo očuvati susjedni narod Bo

Organizacija Survival International je napisala oštra pisma vladi Indije, ali i tour-operatorima koji preko interneta promoviraju posjete narodu Jarawa, otkrivenom 1998. nakon, kako vjeruju antropolozi, 55.000 godina skrovitog života.
Takvi 'safariji' predstavljaju veliku opasnost za pleme Jarawa, s obzirom na to da njihov inmunološki sustav nije spreman za susret sa običnim bolestima koje dodnose turisti.

Pored toga, organizacija podsjeća na odluku Vrhovnog suda Indije od 2002. kojom je trebala biti zatvorena ilegalno sagrađena cesta kroz dijelove prašume u kojoj obitava narod Jarawa, što indijska vlada odbija provesti, a što iskorištavaju inozemni turisti, lovci i drugi znatiželjnici koji dovode u opasnost članove ovoga plemena.

Direktor Survival Internationala, Stephen Corry, podsjeća da su urođenici iz plemena Jarawa već desetkovani otkada su 1998. uspostavljeni prvi kontakti modernog čovjeka s njima. Preostalo ih je 320 i žive u gustoj prašumi glavnog otoka Andaman. Nomadi su, sakupljači i lovci, koji žive u grupama od po 40 do 50 ljudi.

Da su upozorenja ozbiljna, govori povijest upravo iščeznulog susjednog plemena Bo. Posljednja pripadnica toga naroda starica Boa Sr (85) preminula je 4. veljače 2010.

Survival International, koji se četrdeset godina borio za opstanak toga naroda i jezika (među najstarijima u našoj civilizaciji), izgubio je bitku koja je počela dolaskom engleskih kolonista sredinom XIX. stoljeća kada je još bilo oko 5.000 pripadnika naroda Bo.

Vjeruje se da su preci naroda Jarawa i ostalih naroda otočja Andaman stigli iz Afrike prije 55.000 do 60.000 godina. Oni sebe nazivaju 'ang', što znači 'ljudsko biće', iako ih pohlepni vlasnici turističkih agencija tretiraju kao životinje u rezervatu.