pomorska havarija

Potonuo tegljač hrvatskog kapetana: Traga se za 11 ljudi, pilot aviona opisao akciju spašavanja

28.09.2019 u 20:01

Bionic
Reading

Tegljač za opskrbu Bourbon Rhode kojem je prije dva dana počela voda ulaziti u stražnji dio broda nakon nevremena povezanog s uraganom Lorenzo je potonuo. Na brodu je ukupno 14 članova posade, među kojima i Hrvat, kapetan Dino Miškić iz Šibenika

Tegljaču za opskrbu Bourbon Rhode je prije dva dana počela voda ulaziti u stražnji dio broda nakon nevremena povezanog s uraganom Lorenzo. Tegljač je bio na putu prema Gvajani, a u problemi su počeli na Atlantiku. Na brodu je ukupno 14 članova posade, javlja Dnevnik.hr

Zapovjednik broda s ukupno 14 članova posade Hrvat je Dino Miškić iz Šibenika. Osim njega, na brodu nije bilo hrvatskih državljana, potvrdili su za Večernji list iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. U četvrtak ujutro, brod je poslao prvi poziv, javljajući da je u nevolji.

Francuska ratna mornarica izvijestila je da zbog mraka obustavila traganje za nestalim pomorcima tegljača Bourbon Rhode, među kojima se nalazi i šibenski kapetan Dino Miškić, piše Morski.hr.

“Američki zrakoplov će biti prisutan na mjestu za potporu traganju, koje sada provode 4 broda u pretražnoj zoni. Nacionalna mornarica i potražni zrakoplov Falcon 50 ponovno će raditi sutra ujutro, u nedjelju 29. rujna, i s drugim sredstvima koja su u pripravnosti” – izvijestila je Francuska ratna mornarica.

Tegljač je prema posljednjim informacijama potonuo, a spašena su trojica članova posade, među kojima su dva ukrajinska državljanina. Za 11 preostalih članova posade i dalje se traga, prenosi Maritime Bulletin.

Francuski vlasnik offshore broda Bourbon pokrenuo je akciju spašavanja tegljača za opskrbu Bourbon Rhode kojem je 26. rujna počela voda ulaziti u stražnji dio broda nakon nevremena povezanog s uraganom Lorenzo.

Problemi za tegljač Bourbon Rhode su počeli oko 60 milja jugoistočno od uragana Lorenzo na Atlantiku. Bourbon je kazao da je aktiviran krizni stožer, a surađuju s Regionalnim operativnim centrom za nadzor i spašavanja (CROSS) koji je zatražio od broda SSI Excellent da promijeni rutu i uputi se u pomoć tegljaču.

Američki pilot jednog od zrakoplova koji je sudjelovao u potrazi Tod Richards napisao je još u petak na svom Facebook profilu da se radi o vrlo stresnoj situaciji.

'Danas sam sudjelovao u misiji traganja i spašavanja, izuzetno stresan događaj. Vrlo je teško pronaći bilo što u nemirnom moru. I od trgovačkog broda Excellence zatraženo je da skrene u potrazi za brodom Bourbon Rhode koji je poslao poziv u pomoć, nakon što je počeo primati more, vjerojatno zbog toga što ga je uhvatio uragan Lorenzo. Na fotografijama je naša letna putanja i pogled na trgovački brod Excellence', napisao je na Facebooku.