RIBIĆ OŠTRO O VLADI:

'Nesposobni su, kazneno ćemo ih prijaviti!'

02.08.2012 u 20:14

Bionic
Reading

'Vlada se najavom otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe upušta u neodgovornu avanturu koja bi mogla imati ozbiljne financijske posljedice za proračun, zbog čega će Matica hrvatskih sindikata ubrzo podići kaznenu prijavu protiv Vlade', izjavio je predsjednik Matice Vilim Ribić upitan za komentar najave otkazivanja TKU-a za javne službe

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, čiji je sindikat u skupini četiriju potpisnika izmjena TKU-a, napominje da je TKU na snazi, a da će njegova produžena primjena od tri mjeseca nastupiti kad neka od strana, a izvjesno je da je to Vlada, otkaže TKU. Njegov sindikat zalagat će se za zadržavanje prava prema modelu državnih službenika, kaže Babić koji očekuje da za vrijeme produžene primjene razumni pregovarači nađu rješenje.

Za Ribića pak taj potez svjedoči o nesposobnosti Vlade, kao i današnja odluka o provedbi postupka odabira savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb, čime bi autoceste mogli dati na upravljanje stranim koncesionarima.

Ribić najavljuje da će Matica uskoro zbog, kako je rekao, neodgovornosti Vlade koja bi porezne obveznike mogla stajati milijune kuna, protiv nje podići kaznenu prijavu. Ribić je siguran da bi tužba sindikata bila uspješna jer smatra da nema razloga za otkazivanje TKU-a, odnosno da gospodarsko stanje nije u tolikoj mjeri pogoršano.