službeni podaci

Omikron se širi: Danas 9157 novih slučajeva zaraze, preminule 23 osobe

13.01.2022 u 10:07

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata zabilježeno je 9157 novih slučajeva zaraze, broj aktivnih slučajeva danasje ukupno 55.500. Među njima je 1.755 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 216 pacijenata. Preminule su 23 osobe.

Riječ je samo o PCR testovima, u broj nisu uključena testiranja brzim testovima. Dakle stvaran broj je još znatno veći. U srijedu su u Hrvatskoj bila zabilježena su 9.894 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj porastao na 53.051. Srijeda je bila rekordan dan po broju oboljelih od početka pandemije.

  • +10
Cijepljenje na Velesajmu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Omikron se Hrvatskom širi munjevitom brzinom što već ima i značajne reprekusije i na rad zdravstvenog sustava.

Zbog zabrinjavajućeg broja liječnika i medicinskih sestara koji su zbog bolesti ili obavezne izolacije izvan stroja upitno je funkcioniranje bolničkog sustava.

Istovremeno obiteljski liječnici ne žele obavljati testiranja brzim testovima u svojim ordinacijama.

'Mi smo kao obiteljski liječnici o toj predviđenoj obvezi saznali prije dva dana, s press konferencije, putem medija, i to na način da već od sutra mi to počinjemo raditi. Nitko nas ništa nije pitao, nitko uopće nije problematizirao na koji bi se način organizacijski i operativno to moglo provesti i je li to u našim ordinacijama uopće provedivo. To je ono što je šokantno!', izjavila je jutros u emisiji Studio 4 Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine dodavši da od posla ne bježe, već je problem organizacija, odnosno kada i gdje to raditi.