VODOSTAJ PRIJETI

Neretva poplavila područje Metkovića

07.01.2010 u 16:28

Bionic
Reading

Uslijed obilnih kiša na području grada Ploča najviše štete je bilo u Kominu gdje je voda prodrla u mjesto, a visok vodostaj rijeke Neretve pokrenuo je i podzemne vode

'Najveću štetu napravile su oborinske vode s okolnog brda Orlovac. Hrvatske željeznice presjekle su prirodne vodotoke kojima je prije voda otjecala u Neretvu, a nisu riješile odvodnju.

Sustav oborinskih voda u Kominu je samo djelomično riješen, jer se pumpe za odvodnju koje se već 30 godina nalaze u Ispostavi Hrvatskih voda u Opuzenu ne mogu postaviti zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu gdje trebaju biti postavljene', rekao je Jure Kraljević, glavar Komina, dok je dogradonačelnik Ploča Goran Kovač zatražio hitno postavljanje zaklopki na ispuste za odvod oborinskih voda i pokrenuo razgovore o rješavanju imovinskih odnosa.

U Metkoviću je tijekom noći vodostaj Neretve narastao za više od pola metra i sada iznosi 340 cm te su proglašene redovite mjere obrane od poplava.

ZATVOREN I GRANIČNI PRIJELAZ S BIH

Međunarodni granični prijelaz u Gabela Polju između BiH i Republike Hrvatske kod Metkovića zatvoren je zbog izlijevanja Neretve na tome području, objavili su u četvrtak iz Civilne zaštite sa sjedištem u Mostaru.

'Promet je potpuno obustavljen u naselju Gabela Polje, a zatvoren je i granični prijelaz u tom naselju zbog izlijevanja rijeke Neretve i izbijanja podzemnih voda', priopćili su poslijepodne iz Županijskog operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Na području čapljinske općine rijeka Neretva i njezine pritoke Krupa i Trebižat poplavile su veći dio poljoprivrednih površina u naseljima Višići, Počitelj, Šurmanci, Tasovčići, Gnjilišta, Dračevo, Sjekose i Svitava.

Na području Mostara poplavljena je cesta između naselja Bune i Blagaja te je potpuno obustavljen promet. Jedan dio ceste voda je potpuno urušila.

Iz hidrocentrala na rijeci Neretvi su posljednja dva dana sinkronizirano ispuštali vodu, čime je znatno smanjena opasnost od poplave u priobalnim naseljima nedaleko od Konjica i Mostara, priopćili su iz dvaju elektroprivrednih poduzeća.