ALARMANTNO STANJE

Neretva opet poplavila Metković

01.12.2010 u 17:58

Bionic
Reading

Drugi put ove godine rijeka Neretva je poplavila desnu stranu Metkovića. Državna uprava za zaštitu i spašavanje javlja da je poplavljeno 20-tak obiteljskih kuća u naselju Glibuša te da je vodostaj Neretve kod Metkovića 348 centimetara

Zbog obilnih kiša ispuštena je velika količina vode iz HE Jablanica pa uzroke poplava treba tražiti i tome. DUZS je uputio u Metković pumpe za vodu i čamac.

Dogradonačelnik Metkovića i pročelnik Stožera za zaštitu za spašavanje Mate Mustapić izjavio je za Novu TV kako strahuje da bi se mogla ponoviti situacija iz siječnja ove godine, ali i dodado da je stožer za obranu spreman.

'Ne prestane li trend rasta vode može nam se dogoditi situacija kao u siječnju. Ne želim i ne smijem širiti paniku, ali lako je moguće da se to dogodi. Situacija dosta ovisi i o stanju s hidroelektranama u BiH.

Mi nemamo direktnu informaciju koliko se vode iz hidroelektrane u Jablanici već ih dobivamo preko Hrvatskih voda. Informacije govore kako se trenutno propušta nešto više od 1.000 kubika po sekundi što nije zabrinjavajuće, ali ti podaci često ne budu točni', kazao je Mustapić.

Oko 21 sat obustavljen je rad dviju hidroelektrana u sustavu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EP HZHB) na Neretvi, kako bi se smanjio dotok vode u tu rijeku koja se izlila na području Metkovića i Čapljine

'Kao mjeru prevencije zbog povećanog vodostaja i izlijevanja Neretve, Agencija za vodno područje Jadranskog mora sa sjedištem u Mostaru naredila je zatvaranje ustava na hidroelektranama Rama i Peć Mlini', rekao je voditelj Stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ćiro Pavlović.

Prema njegovim riječima, obustavom rada HE Rame smanjen je pritisak na hidroelektranu Jablanica čiji je protok vode iznad 1.500 metara kubičnih što je, ističe, alarm za poduzimanje ovakovih mjera.

Prije dva dana zaustavljen je i rad Hidroelektrane Čapljina koja je također u sustavu rijeke Neretve.

Glasnogovornik stožera Civilne zaštite HNŽ-a ističe da se poduzimaju i druge mjere kako bi se zaštitile kuće uz Neretvu i druge rijeke čiji je vodostaj povećan zbog obilnih oborina posljednjih dana. U posljednjih nekoliko dana izlile su se i druge rijeke na području Širokog Brijega, Gruda, Ravnog te su ugrozile obiteljske kuće i poplavile poljoprivredne površine.

Zbog plavljenja vodom, za promet su zatvorene Županijske ceste: Metković – Vid i i Rogotin – Komin – Kula Norinska, a izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su za slivno područje rijeke Cetine na dionici Otok-akumulacija Peruča jer je vodostaj rijeke Cetine na mjerodavnom vodomjeru Han u 16 sati iznosio 312 cm sa tendencijom daljnjeg porasta.

Stožer ZIS-a Grada Sinja aktivirao je i stavio u pripravnost snage za obranu od poplava te kamione i zemlju za punjenje vreća, a posredstvom Županijskog centra 112 Split osigurane su dodatne vreće za pijesak.