DON IVAN GRUBIŠIĆ

'Neprijatelji Hrvatske svi su koji znaju za koga će glasovati'

20.09.2011 u 08:29

Bionic
Reading

Predviđajući recesiju još 2008. godine, don Ivan Grubišić zatražio je od državnih čelnika korjenite promjene i smjene. Tadašnji premijer Ivo Sanader odgovorio mu je u ime hrvatske Vlade: 'Sve je pod kontrolom. Vi radite svoj posao, mi radimo svoj. Hrvatska ide dobrim putem.'

Izaslanstvo GEF-a primio je tada samo predsjednik Republike, Stjepan Mesić, a predsjednik Sabora, Luka Bebić, njihovo je pismo proslijedio saborskom Odboru za Ustav i poslovnik.
'Bio je to glas vapijućeg u pustinji', rekao je don Ivan Grubišić u emisiji Osječke televizije 'Karte na stol' i dodao:

'Ovdje nisu zalutale samo ovce, nego i pastiri, a tada je ovcama teško pogoditi pravi put. U Hrvatskoj su zalutali državni dužnosnici u područje interesa, kriminala i korupcije, ali i duhovne vertikale koje navijaju za njih.'

Don Grubišić smatra kako Hrvatska još nije iskoračila u demokratske procese te da nijedni izbori dosad nisu bili demokratski. Tvrdi da je na biračkim popisima pola milijuna birača viška, a Bruxelles barata brojem od čak 700.000! Premda imamo svjež popis stanovništva, nemamo transparentan popis birača, niti se izlazi s popisom hrvatskim branitelja kako bi se lakše utvrdilo tko ondje ne pripada, a uživa privilegije.

'Dok su neki za Hrvatsku davali živote, drugi su se šetali po gradovima i dobili činove i privilegije. Od rata žive ratni profiteri, a pravi branitelji ostali su zanemareni. Zato mi govori o nultoj toleranciji prema kriminalu i korupciji izgledaju kao diktat Bruxellesa, jer je ulazak Hrvatske u EU odgođen dok se te stvari ne poslože.

Percepcija hrvatskih stranaka u društvu vrlo je niska, ali to biračima ništa neće značiti da ponovno padnu na ispitu zrelosti i vlastite odgovornosti za Hrvatsku. Svi koji znaju kome će dati glas na izborima, po mome su dubokom uvjerenju neprijatelji hrvatske budućnosti', ustvrdio je don Ivan Grubišić u razgovoru s urednikom emisije Goranom Flauderom
Grubišić ne vjeruje da bi birači čvrsto svrstani uz neku od dvije glavne političke opcije mogli promijeniti mišljenje:

'Religiozni ljudi, ideološki ili vjerski, su talibani i kod njih nema obraćenja. Isus nije htio s takvima gubiti vrijeme. U punu čašu ne može se više ništa nadoliti i kada čovjek stvori mišljenje i zauzme stav, tu ni Bog ne može više ništa uliti, a da se ne prolije. Zato nema smisla govoriti da će narod progledati – oči imaju a ne vide, uši imaju a ne čuju. 'Usalilo se srce ovoga naroda', kažu starozavjetni proroci.

Zakoni su pisani za moćnike, a protiv siromaha i mi moramo stvoriti socijalnu državu, a ne socijalu poput Caritasa i Pučkih kuhinja. To je briga društva za ljude u potrebi, ali i potreba Crkve da se socijalno angažira, a ne da gradi hramove i pročelja oblaže u oniks novcem poreznih obveznika'.

Grubišić smatra da je došlo vrijeme i za reviziju ugovora hrvatske države s vjerskim zajednicama, poglavito onaj s Vatikanom. Razlog vidi u naglašenoj moralnoj i gospodarskoj krizi zemlje koja više nije u stanju servisirati socijalne potrebe bez novih zaduženja zbog čega je na raskrižju na putu prema budućnosti.

'U sva četiri ugovora s Vatikanom stoji da ugovori važe dok se ne dogode važnije promjene u odnosu Vatikana prema Hrvatskoj ili u hrvatskom društvu prema Crkvi i tada treba pristupiti reviziji ugovora. Hrvatska više ne može servisirati vjerske zajednice, a da one nisu dužne polagati račun državnoj reviziji kako troše taj novac.

Kada je bivši veleposlanik u Vatikanu Emilio Marin upozorio vodstvo Crkve u Hrvatskoj da su dužni obrazložiti do zadnje lipe kako je potrošen novac koji primaju iz državnog proračuna, onda mu je odgovorni čovjek iz Crkve rekao da su tako dogovorili s Vladom. Znači li to da, ako su s Vladom dogovorili moju likvidaciju, da je to moralno? Zakoni moraju važiti jednako za sve', zaključuje don Ivan Grubišić u emisiji 'Karte na stol' Osječke televizije.