PRAZNIK RADA U TRAKOŠĆANU

Neprijatelji Čačić i Štromar organizirali proslave deset metara jedan od drugog

01.05.2018 u 16:59

Bionic
Reading

Trakošćan je mjesto obilježavanja 1. svibnja gdje već tradicionalno praznik rada slavi HNS, a otprije nekoliko godina i Narodna stranka- reformisti, pa su danas u isto vrijeme u posjet stranačkim kolegama došli potpredsjednik Vlade i bivši varaždinski župan Predrag Štromar te predsjednik reformista i sadašnji župan Radimir Čačić, ali do njihova susreta nije došlo

Dvije su stranke prvosvibanjske proslave na Trakošćanu organizirale jedna dugoj u neposrednoj blizini, tako da je razmak između klupa i stolova bio desetak metara.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potredsjednik Vlade Štromar je novinarima rekao kako misli da je u zadnjoj godini najbitnije bilo postići političku stabilnost koju treba zadržati pa u slijedeće dvije godine ne smije doći do prijevremenih izbora.

'Imali smo prije dvije vlade koje su bile potpuno nestabilne. Nisu se mogla povlačiti EU sredstva, deficit je bio sve veći, a vidimo već prošle godine imali smo suficit', izjavio je Štromar. Dodao je kako je to utjecalo na lanjski rast plaća više od pet posto, što smatra nedovoljnim. Na daljnji rast, po njegovim riječima, važno je u sljedećoj godini odraditi sve reforme najavljene kroz nacionalni program reformi. Štromar optimizam temelji na rastu investicija. Spomenuo je da će se samo u energetsku učinkovitost Ministarstvo graditeljstva sljedeće tri godine uložiti više od pet milijardi kuna .

  • +10
Predrag Štromar Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Vidim da se već dosta naših poduzetnika prijavljuje na natječaj i puno su bolje cijene nego što su bile. Tako će ti poduzetnici imati mogućnost dati bolju plaću svojim radnicima', rekao je Štromar te je još jedom podsjetio da je u svemu ključna politička stabilnost.

Čačić: Bez industrije, bez proizvodnje nema ozbiljne države

Župan Varaždinske županije i predsjednik Narodne stranke reformisti, Radimir Čačić, odgovarajući na novinarsko pitanje kakva je situacija u Županiji u vezi s plaćama i što se može napraviti, naglasio je da najnoviji podaci govore o novom padu industrijske proizvodnje u odnosu na prošli mjesec ali i isto razdoblje prošle godine te kako to nije dobro.

'Bez industrije, bez proizvodnje nema ozbiljne države, nema socijalne politike, nema zdravstva ni obrazovanja, rekao je Čačić te dodao da je sjever Hrvatske 'kičma' industrijske proizvodnje, a naročito Varaždinska županija.

  • +5
Radimir Čačić poslao je otvoreno pismo premijeru Plenkoviću Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Podsjetio je da Varaždinska županija ima najnižu nezaposlenost u RH te 16 opremljenih zona i da u županiji nema problema u dijelu koji ovisi o lokalnoj samoupravi. Smatra da je ovog trenutka cijela odgovornost na državi.

'Ukinuti teret poreznog opterećenja s proizvodnog rada- to je poruka Vladi. Mi ovdje danas ne možemo opstati s najnižim plaćama u Hrvatskoj, a ni Hrvatska ne može opstati s najnižim plaćama u proizvodnj'i, poručio je Čačić te dodao da Varaždinska županija ima dva puta nižu nezaposlenost nego Hrvatska, a manje zaposlenih nego prije deset godina.

'Skinite nam administraciju s vrata. Smanjite administraciju na godišnjoj razini najmanje tri do četiri posto, trošak administracije, i tada ovdje možemo s donjom granicom plaće od 5.000 kuna opstati i razvijati s'e, poručio je Čačić. Dodao je i kako minimalne plaće, po njemu, nisu više tema. Mišljenja je da dizanje te plaća na razinu od 3.500 kuna neće zadržati ljude u Hrvatskoj. Zaključio je da je to poruka njegove stranke za što će se boriti na razini države. Rekao je kako je cilj dovesti onu industriju čija je donja granica primanja 800 eura.