promjena nacionalnosti

Nepravomoćno osuđeni za podmićivanje birača na izborima za zastupnika mađarske manjine

11.06.2019 u 13:05

Bionic
Reading

Zbog optužbi da su podmićivanjem, ali i prijetnjama, utjecali na birače kako bi na izborima za saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine glasovali na dogovoreni način, osječki Općinski sud nepravomoćno je Atilu Soku osudio na kaznu zatvora od jedne godine, a Gordanu Musu-Balaš na 10. mjeseci zatvora

Optužnica je teretila Soku da je, u kolovozu i rujnu, 2016. godine, na području Baranje, počinio ova kaznena djela kako bi kandidatu Robertu Jankovicsu osigurao što veći broj glasova na predstojećim parlamentarnim izborima. Teretilo ga se da je stupio u kontakt sa sedmero birača, kojima je poručio da će ih upisati na popis birača mađarske nacionalne manjine, kako bi na parlamentarnim izborima mogli glasovati za Jankovicsa te im obećao kako će im za to isplatiti 100 do 200 kuna.

Nakon što su pristali odvezao ih je u Ured državne uprave, gdje su dali izjave o promjeni nacionalnosti, a nakon glasovanja im je isplatio dogovoreni iznos.

Gordanu Musu-Balaš tužiteljstvo je teretilo da je četvero birača tražila da promjene nacionalnost u mađarsku, kako bi na parlamentarnim izborima na listi nacionalnih manjina mogli glasovati za Roberta Jankovicsa.

Pri tome je, s obzirom da je zaposlena u belomanastirskom Centru za socijalnu skrbi, svjedokinji Zorici Balažev kazala da će joj uzeti dijete, kuću i socijalnu pomoć, ako na to ne pristane pa kad je u strahu pristala, odnijela joj je paket s osnovnim životnim namirnicama i obećala nakon izbora platiti 200 kuna, ako bude glasovala za Jankovicsa.

Kad je iz straha na sve pristala sin okrivljenice prevezao ju je u belomanastirski Ured državne uprave, kako bi dala izjavu da je mađarske nacionalnosti, a kako bi na izborima mogla glasovati prema uputama okrivljenice.

Musu-Balaš se teretilo da je, po njenim uputama, još troje birača promijenilo nacionalnost u mađarsku te da im je za glasovanje za kandidata Roberta Jankovicsa, nakon parlamentarnih izbora, isplatila po 200 kuna.

Sud je odbacio njihovu obranu, u kojoj su negirali optužbe, te ih oboje nepravomoćno proglasio krivima za više kaznenih djela protiv biračkog prava i povrede slobode odlučivanja birača i osudio na bezuvjetne zatvorske kazne.