SPORNA 'VODNA STEPENICA'

Nepostojeća akumulacija poskupljuje mostove kod Osijeka

22.04.2010 u 16:23

Bionic
Reading

'Gospodarstvo će imati više koristi od proglašenja Ekološke mreže Natura 2000 nego ograničenja', došao je na današnji Dan planeta Zemlje u Osijek poručiti ravnatelj Državnog zavoda za prirode Davorin Marković

Zajedno sa suradnicima Nevenom Trencom i Biljanom Ivičić Marković je objasnio da Hrvatska ima 39 posto ekološki značajnog kopna i trećinu kopnene površine zbog velike biološke raznolikosti

Bez obzira, župana Vladimira Šišljagića najviše je zanimala problematika izgradnje višenamjenskog hidrotehničkog sustava Osijek (VHS Osijek), tzv. vodne stepenice, koja se izgleda ne uklapa u koncept zaštite Drave. 'U dokumentaciju je već uloženo preko pet milijuna kuna i ne znamo da dalje ulažemo ili ne ako se takva investicija protivi Ekološkoj mreži. Ali zašto se onda most kod Belišća prilagodio budućoj akumulaciji VHS-a što mu je poskupilo gradnju za najmanje 400 milijuna kuna?' to je pitanje ostalo bez odgovora.

Pročelnik Agencije za razvoj Martin Marolin dodao je da će most koridora Vc kod Josipovca također biti izgrađen viši samo da bi se prilagodio nepostojećoj vodnoj stepenici, a to će novi most poskupiti sa 600 na 900 milijuna kuna.

Marković je rekao da ne može napamet ocjenjivati hoće li takva akumulacija uništiti vrijednosti zbog kojih je Drava uvrštena u prijedlog mreže Natura 2000. 'Napravite prave studije, predstavite ih Ministarstvu kulture i provest će se ocjena prihvatljivosti za prirodu nakon čega će se odlučiti smije li se realizirati taj projekt', poručio je Marković.

To nije zadovoljilo županijskog pročelnika za zaštitu okoliša Ranka Radunovića, jer kaže da se i bez studije vidi da vodna stepenica ne može ispoštivati uvjete Ekološke mreže. 'Zaštita traži očuvanje meandara, rukavaca i gnijezda i drugih staništa, a VHS sve to potapa. Očito je da se ovim projektom ne uokvirujemo u Natura 2000.'

Atmosferu u klupama županijske male vijećnice podgrijao je Darko Getz, predsjednik Udruge ekologista Slavonije i Baranje, usporedivši VHS Osijek s drugim propalim hidrotehničkim projektom. 'Prisjetimo se, 1954. Belje je naumilo podignuti nasip duž desne obale Dunava, pa da je to napravljeno, danas ne bi bilo Kopačkog rita. Studija je nabrajala ugodne rezultate koji bi se ostvarili – ne bi bilo komaraca, imali bismo dvije sjetve i dvije žetve godišnje, ali ne i park prirode kojim se danas ovako ponosimo', zaključio je Getz, koji je sa sobom i donio jedan primjerak pola stoljeća stare studije.

Uz Osječko-baranjsku županiju, VHS zastupaju Ministarstvo regionalnog razvoja, HEP, Hrvatske ceste i Hrvatske vode što su njihovi predstavnici svi redom javno rekli na nedavnom sastanku s osječko-baranjskim županom.

Izgradnja spornog VHS-a Osijek značila bi potapanje svih meandara, rukava, korita Drave akumulacijom na površini od 3.740 hektara zemljišta. Izgradnja bi trajala sedam godina, a procijenjeni troškovi iznosili bi oko 2,7 milijardi kuna.

Marković pak kaže da će se proglašenjem mreže Natura 2000 i njezinim odobrenjem u Europskoj komisiji otvoriti mogućnosti za korištenje svih europskih fondova, uključujući i strukturne, na čemu će se zaposliti lokalno stanovništvo. Ministarstvo kulture će prijedlog Ekološke mreže, koji je izradio DZZP, poslati u saborsku proceduru, a proglašenje se mora dogoditi do pristupanja Hrvatske EU.