MILANKA OPAČIĆ

'Neplodnost i maloljetničke trudnoće spriječiti obrazovanjem'

06.03.2012 u 22:10

Bionic
Reading

U škole treba uvesti zdravstveni odgoj koji je temeljen na znanstvenim činjenicama, kazala je večeras potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, napomenuvši da se maloljetničke trudnoće i neplodnost koja je rezultat spolno prenosivih bolesti može prevenirati pravovremenom edukacijom

'Mislim da u škole treba uvesti zdravstveni odgoj koji je baziran na znanstvenim činjenicama', kazala je Opačić gostujući večeras u Dnevniku NoveTV.

Posebno se osvrnula na maloljetničke trudnoće i neplodnost koja je rezultat spolno prenosivih bolesti, naglasivši kako je to moguće prevenirati dobrom edukacijom. 'Prema tome, mi moramo raditi edukaciju s djecom. To ne znači da im šaljemo poruku da ulaze neodgovorno u spolne odnose. Naprotiv - dio tog zdravstvenog odgoja predstavlja i edukaciju o tome da se u spolne odnose treba ulaziti što je moguće kasnije i na vrlo odgovoran način', kazala je, naglasivši kako je to prvenstveno pitanje zdravstvenog odgoja i zdravstvene edukacije koje ne zadire u vjerska pitanja.

Govoreći o najavljenoj dekriminalizaciji kanabisa, Opačić je kazala kako tu nikako nije riječ o dopuštanju slobodne konzumacije droge. 'Riječ je samo o tome da prekršajni sudovi puno brže rade, puno brže sude, a kazne mogu biti i na prekršajnim sudovima iste - i bit će iste - kao što je to bilo u kaznenom postupku', naglasila je.

Potrebno je razlikovati mlade koji budu uhvaćeni s marihuanom koju su samo taj jedan jedini puta probali, za što ih dosje prati čitav život, i one koji upadnu u pakao droge i kojima je u stvari prvenstveno važna pomoć, kazala je Opačić.

Govoreći o vladinom socijalnom programu složila se da u njemu postoje neke nepravde koje treba ispraviti, te najavila uvođenje informatičkog sustava koji vlada planira implementirati do kraja ove godine. On će dati uvid u to tko što dobiva u socijalnom sustavu i omogućiti da se iz socijale maknu svi oni koji dobro žive u sustavu socijalne skrbi što nije njegov cilj, kazala je.

Do kraja godine trebali bi biti uspostavljeni i kriteriji za najavljeno uvođenje imovinskog cenzusa, za što je također ključno postojanje dobrog informatičkog sustava, kazala je nadalje Opačić. 'Kada njega uvedemo, imat ćemo vrlo pregledno stanje i znat ćemo tko što ima i tko što prima'.

Opačić se također osvrnula i na planiranu liberalizaciju zakona sustava posvajanja, te najavila formiranje radne skupine za izmjene obiteljskog zakona idući tjedan, u koju će biti uvršteni i suci koji rade na takvim slučajevima.