grad zagreb

Neovisni za Hrvatsku podržat će Bandićev proračun ako on podrži njihove amandmane

29.11.2019 u 13:27

Bionic
Reading

Neovisni za Hrvatsku najavili su u petak da će na sjednici Gradske skupštine 9. prosinca podržati gradonačelnikov proračun za iduću godinu ukoliko on prihvati njihove amandmane na prijedlog proračuna, vrijedne 10 milijuna kuna

Gradska zastupnica Bruna Esih ustvrdila je da projekti Neovisnih za Hrvatsku nisu megalomanski, ali jesu kapitalni projekti koji trebaju početi i za njih je potrebno ishoditi različite dozvole i obaviti druge pripremne radnje.

Neovisni traže novac za istočni jarunski most i uređenje vojnog groblja iz Drugog svjetskog rata.

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Krešimir Kartelo pojasnio je da se prvim amandmanom želi osigurati 2,5 milijuna kuna za pripremu dokumentacije za izgradnju istočnog jarunskog mosta koji će imati pješački priključak na Jarunskom jezeru kako bi se spojile remiza i Arena Zagreb. Time bi se, smatra, jugozapadni Zagreb učinio poželjnim za život i podigla kvaliteta života u naseljima izravno uz Savu te u naseljima južno od Laništa koja nisu visoko urbanizirana.

Drugi prijedlog izmjene proračuna je milijun kuna za uređenje vojnog groblja iz Drugog svjetskog rata, a Kartelo je istaknuo da se tu nije riječ o uokviravanju njihove priče o Drugom svjetskom ratu, već isključivo o civilizacijskom pitanju.

'Ne radi se o masovnoj grobnici s neimenovanim ljudima, moji su tamo ubijeni, već o grobnim poljima s imenima i prezimenima. Oni do danas nisu dobili nadgrobne spomenike koje su imali do 1945. kada su u jednom morbidnom obračunu jugoslavenske armije s mrtvacima njihova groblja polja preorana', rekao je.

Treći amandman Neovisnih odnosi se na pripremu dokumentacije za izgradnju novog stadiona na Maksimiru, 'težak' 6,5 milijuna kuna.

Katarelo: Želimo pravi stadion u Maksimiru, a ne vulkan ili pećinu

Kartelo je rekao da u proračunu za 2020. nema predviđenog novca za izgradnju novog stadiona na Maksimiru, a njihov amandman predviđa raspisivanje natječaja, prikupljanje idejnih rješenja, najprije za rušenje, a potom i izgradnju stadiona na istom mjestu gdje je i bio.

'Gotovo milijardu kuna je dosad uloženo u taj projekt, a nikada nismo dobili ništa od njega. Došlo je vrijeme da se neke stvari pokrenu s mrtve točke i da se taj stadion uredi kako to zaslužuje grad Zagreb i GNK Dinamo, pa i hrvatska reprezentacija. Dakle, nikakvo Blato, nikakvi stalaktiti, vulkani, stalagmiti, pećine i gejziri, već stadion na Maksimiru gdje je i bio i gdje ga žele oni koji dolaze gledati utakmice', poručio je Kartelo.

Najavio je da će Neovisni zatražiti da se u proračuna izbriše aktivnost sanacije sjeverne tribine maksimirskog stadiona u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna jer nema smisla rekonstrukcija sjeverne tribine ako se ruši stadion. Drugi razlog zbog čega traže brisanje te stavke je taj što je taj novac bio predviđen za useljenje središta za automatsko upravljanje prometom u Zagrebu u prazne prostore sjeverne tribine.

'Niti ćemo podržati GUP, niti to znači da smo dio koalicije niti da smo se prodali. Gradonačelnik Bandić ima svoju većinu, na njemu je hoće li ovo prihvatiti. Ako prihvati, mi ćemo vrlo rado poduprijeti proračun', naglasio je Kartelo.

Neovisni ne vjeruju da će se GUP naći na dnevnom redu, a s obzirom da je 'iziritirao' građane, smatraju da ga je potrebno ili mijenjati ili bolje komunicirati s građanima.