izbori

Neovisni za Hrvatsku, Hrvatska stranka prava i Generacija obnove predstavili političku platformu 'Desna liga'

10.06.2020 u 14:02

Bionic
Reading

Neovisni za Hrvatsku (NHR), Hrvatska stranka prava (HSP) i Generacija obnove (GO) potpisali su u utorak koalicijski sporazum i predstavili političku platformu pod nazivom 'Desna liga' te poručili biračima da su autentična desnica koja na izbore izlazi s autentičnim ljudima

'S ovim izlaskom na izbore, Desna liga će ponuditi autentične ljude i program autentične desnice', rekla je predsjednica NHR-a Bruna Esih na konferenciji za medije.

To je program zaštite nacionalnih interesa, navodi, prvenstveno u vidu zaštite granica, očuvanja hrvatske kune, energetske neovisnosti, zaštite života od začeća do prirodne smrti i zaštite institucija braka i obitelji.

Program uključuje i drastično smanjivanje broja poreza i njihovih stopa te poticanje poduzetništva s ciljem smanjenja broja nezaposlenih u javnom sektoru i održanja mirovinskog sustava.

Esih je istakula da ova koalicija nije 'prigodno sklepana'. NHR s HSP-om prijateljski dugo surađuje, formalno od europarlamentarnih izbora. Vezano za suradnju s GO, rekla je da se već dugi niz mjeseci između GO-a i Kluba mladih NHR vode razgovori.

'Da nije bilo ove višemjesečne strahovlade gospode Božinovića i Beroša, ti bi razgovori po planu bili već sada puno konkretniji, odnosno GO bi pristupila NHR-u, a mi bismo ih s ponosom primili', poručila je, dodavši da je GO u zainteresiranoj javnosti, poglavito među mlađom populacijom, naišla na vrlo dobar odjek i rezultate.

Esih je potvrdila da će na parlamentarnim izborima biti u desetoj izbornoj jedinici. U ovom trenutku joj je teško govoriti o broju mandata kojeg očekuju, ali vjeruje da će koalicija ući u Sabor te ističe da nisu spremni prodavati svoje obraze, poštenje, stavove i ciljeve zbog mandata.

Čirko: Razlikujemo se prema čvrstim političkim načelima

'Ključna stvar koja nas razlikuje od ostatka političke scene, a pogotovo one nominalno desne, jesu naša čvrsta politička načela te jasni, konkretni i dosljedni politički stavovi', poručio je predsjednik GO-a Frano Čirko.

To znači, dodaje, da za njih porezno rasterećenje rada i reforma javne uprave znači potpuno ukidanje poreza na dohodak i ostalih 'nepotrebnih' nameta, ali i drastično smanjenje rashodovne strane državnog proračuna kroz prebacivanje svog viška radne snage iz državnog u privatni sektor te okrupnjavanje općina, gradova i županija na minimalan potreban broj.

Zaštita granica za njih znači uvođenje potpune kontrole nad svojim granicama po uzoru na susjednu Mađarsku, pa i fizičkim barijerama ako je potrebno. Protive se uvozu niskoobrazovane radne snage, a zalažu se za zadržavanje hrvatske kune kao službene valute te se, istaknuo je Čirko, protive strategiji Europske komisije o uvođenju zajedničkih europskih poreza, proračuna i fiskalne unije.

Vezano za energetsku neovisnost, Čirko je ocijenio da je riječ o 'prodavanju magle' ako se ne zalažu za postizanje neovisnosti o euro-azijskim 'dilerima plina' kroz žurni dovršetak LNG terminala na Krku i gradnju plinovoda s partnerima iz inicijative Tri mora. Također smatra da se problem uvoza električne energije ne rješava kupnjom preplaćene struje od neefikasnih privatnih vjetroelektrana nadomak Knina, već pokretanjem gradnje ozbiljnih postrojenja.

Smatra da pozivanje na konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, bez zalaganja za uspostavu zasebne hrvatske federalne jedinice u BiH za njih znači izrugivanje s konstitutivnosti hercegbosanskih Hrvata. Nadalje, istaknuo je, da će se zalagati za zakonsku zabranu 'ubijanja nerođene djece' te ukidanje SDP-ovog 'kukavičjeg jajeta' pod nazivom istospolno životno partnerstvo.

'Kao što vidite, mi u ovu izbornu utrku ne ulazimo s namjerom da pričamo viceve i pjevamo slatke pjesmice. Nemamo sumnjivu prošlost koju sakrivamo i koje se stidimo, nemamo ni sumnjive donatore, ni skrivene poslovne interese. Imamo konkretne i dosljedne političke stavove, jasnu viziju kako ih ostvariti te čvrstu namjeru da od njih ne odstupamo', poručio je Čirko.

Starčević: Jedini ne nosimo hipoteku prošlosti

Predsjednik HSP-a Karlo Starčević ocijenio je da je njihova koalicija jedina hrvatskoj političkoj sceni koja ne nosi hipoteku prošlosti.

'Ova koalicija želi promijeniti nakaradni društveno-politički sustav koji je kontaminiran i koji je kontaminirao cjelokupnu Hrvatsku. Zbog toga bježe mladi, a oni koji ostaju i misle svojom glavom, danas su u Hrvatskoj bespomoćni', rekao je.

Biračima je poručio da ih nikada nisu iznevjerili, ni pogazili svoju riječ te da s 'Desnom ligom' nemaju samo alternativu, već rješenje za Hrvatsku.