JAVNA KRITIKA PINK TV-U

Neovisni novinari Srbije kritizirali Mitrovića zbog bojkota

04.08.2011 u 18:28

Bionic
Reading

Neovisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputilo je u četvrtak javnu kritiku Televiziji Pink zbog najave njezina vlasnika Željka Mitrovića da će bojkotirati hrvatsku glazbu i kinematografiju u pet zemalja u kojima se emitira program te televizije, kao i zbog toga što je već prestao s reklamiranjem hrvatskog turizma

'Mediji su javno dobro i nitko, pa ni vlasnik medija, nema pravo programske sadržaje podređivati osobnim razlozima i interesima', upozorava ta neovisna srbijanska novinarska udruga.

NUNS upozorava kako je odluka TV Pinka u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju koji stranim pravnim i fizičkim osobama jamči ista prava kao i domaćim. Zakon nedvosmisleno zabranjuje bilo kakvu diskriminaciju oglašivača zbog rasne, nacionalne ili etničke pripadnosti.

Navodi se i kako je problematična Mitrovićeva izjava da ta medijska kuća 'više nikada neće biti u prilici zataškavati incidente i neprijatnosti koje srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na ljetovanju u Hrvatskoj', jer 'zataškavanje činjenica predstavlja najgrublje kršenje elementarnih profesionalnih i etičkih principa informativne djelatnosti'.

NUNS očekuje da će Vijeće srbijanske radiodifuzne agencije hitno razmotriti je li odluka TV Pinka suprotna i Zakonu o radiodifuziji.

Mitrović je nakon odluke hrvatskih vlasti da oglase prodaju njegove zaplijenjene motorne jahte 'El Bosco' zbog kršenja propisa, za četvrtak sazvao sjednicu upravnog odbora Pink medija grupe te najavio donošenje spornih odluka. Izjavio je i da je već donijeta odluka o zabrani reklamiranja hrvatskog turizma na Televiziji Pink.