POBILA SLUŽBENO IZVJEŠĆE

Neovisna obdukcija pokazala - George Floyd umro je od gušenja

01.06.2020 u 22:10

Bionic
Reading

Obitelj Georgea Floyda, crnca koji je preminuo prije nekoliko dana uslijed brutalnog uhićenja, naručila je privatnu obdukciju koja je pobila prethodno službeno izvješće u kojem je navedeno kako nema fizičkih naznaka koje bi potvrdile da je preminuo od gušenja ili davljenja.

Odvjetnik obitelji Georgea Floyda, Benjamin Crump, rekao je da je neovisna obdukcija 'utvrdila kako je uzrok (Floydove) smrti gušenje uslijed dugotrajnog pritiska', javlja USA Today.

Obdukciju su izveli doktori Michael Baden i Allecia Wilson.

'Ono što smo otkrili poklapa se s onim što su ljudi vidjeli', rekao je Baden. 'Nikakav drugi zdravstveni problem nije prouzročio ovu smrt. Policajci imaju taj krivi dojam da ako možeš govoriti, onda možeš i disati. To nije točno.'

  • +37
Prosvjedi pred Bijelom kućom Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Objava o nalazima obdukcije stigla je tjedan dana nakon što je policajac u Minneapolisu klečao na vratu Georgea Floyda nekoliko minuta, dok je Floyd bio u lisicama, moleći da ga pusti jer ne može disati.

'On bi danas bez ikakve sumnje bio živ da nije bilo otpuštenog policajca Dereka Chauvina koji mu je pritisnuo vrat te dvojice dodatnih policajaca koji su ga držali. Smrt gospodina Floyda bila je ubojstvo od strane policajaca koji su ga prekoravali dok su ga držali više od osam minuta. A policajac koji je stajao pored i nije činio ništa bio je (...) živući simbol zavjeta šutnje', rekao je obiteljski odvjetnik Crump.

Obitelj Georgea Floyda na privatnu se obdukciju odlučila nakon što je izašlo službeno izvješće okruga Hennepin, a koje je tvrdilo kako nema fizičkih naznaka koje bi potvrdile da je Floyd preminuo od gušenja ili davljenja.

Smrt Georgea Floyda izazvala je prosvjede diljem SAD-a zbog rasne nejednakosti i prekomjerne policijske uporabe sile.