SLAVONSKI FARMER

Neotkupljeno mlijeko podijelio siromašnima

18.02.2012 u 10:14

Bionic
Reading

'Otkupljivači, a u mom slučaju Dukat s kojim surađujem, ne žele otkupiti mlijeko i time žele pokazati kolika je njihova moć. U tom našem partnerskom odnosu jasno je da mi ne možemo postojati bez njih ni oni bez nas, ali sad smo svi dovedeni u pat poziciju. Najviše gubi proizvođač. Mora kupiti hranu, mora proizvesti zdravo mlijeko, a onda ga – baciti', kaže proizvođač mlijeka Branko Karamarković koji je svoj neotkupljeni dio - podijelio

Branku Karamarkoviću, 48-godišnjem proizvođaču mlijeka iz Ilmin Dvora kod Slatine, kamioni Dukata ni u petak nisu odvezli mlijeko pa ga je – podijelio siromašnima. Nakon što ga je u četvrtak davao prijateljima i znancima, jučer je u suradnji sa slatinskim Crvenim križem organizirao akciju u kojoj je do podneva podijelio 500, a popodne osigurao još najmanje 1000 litara mlijeka.

'Otkupljivači, u mom slučaju Dukat, s kojim surađujem, ne žele otkupiti mlijeko i time žele pokazati kolika je njihova moć. U tom našem partnerskom odnosu jasno je da mi ne možemo postojati bez njih ni oni bez nas, ali sad smo svi dovedeni u pat poziciju. Najviše gubi proizvođač. Mora kupiti hranu, mora proizvesti zdravo mlijeko a onda ga – baciti', kaže Karamarković.

Farmu je, uz pomoć HBOR-a, otvorio 2008. godine, u njoj trenutačno ima 160 grla te uz troje zaposlenih kojima, kaže, isplaćuje mjesečnu plaću od tri i pol tisuće kuna, dnevno proizvede oko 1600 litara mlijeka. To je dnevna količina koja ga svrstava u red prosječnih proizvođača, dok su na vrhu piramide, tvrdi, oni s pet i šest tisuća litara mlijeka dnevno.

'I s cijenom od 2,70 kuna za litru, proizvođači mlijeka poslovali su s gubitkom. Osim što nam Dukat ruši cijenu za 40 lipa, gubimo i dodatnih 42 lipe od države, što je bila zaštitna cijena mlijeka. Puno novca odlazi za nabavku stočne hrane i plaćanje energenata, a ulazni nam troškovi stalno rastu. Kad sam otvorio farmu i počeo se baviti mljekarstvom, plavi je dizel stajao dvije kune i nešto, sada je preko šest. Mljekarstvo je u Hrvatskoj na koljenima i ne znam kako će to biti riješeno ako nam država ne izađe u susret', kaže Karamarković. Poticaji su smanjeni te sad za mliječnu kravu, umjesto dosadašnjih 1200, dobije 880 kuna po grlu.

Akciju darivanja neotkupljenog mlijeka pozdravilo je stotinjak siromašnih koji u vrijeme recesije jedva krpaju kraj s krajem. U svojoj neimaštini zahvalili su Karamarkoviću što mlijeko nije bacio u kanalizaciju te su ga mogli priuštiti sebi i djeci.