TEROR PODZEMLJA

Neonacisti ubili niz stranaca u Njemačkoj

14.11.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Njemačka policija uhitila je još jednog neonacista nakon pojavljivanja dokaza koji povezuju neonacističku skupinu s ubojstvima devetero stranaca i policajke, prenosi BBC. Uhićen je 37-godišnji Holger G., navodni pripadnik skupine Nacionalsocijalističko podzemlje još od kasnih devedesetih

Dotad nepoznata skupina došla je u središte pozornosti kad se jedna članica, 36-godišnja Beate Zschäpe, predala nakon što je zapalila svoju kuću u Zwickauu.

U istom gradu pronađeni su leševi još dvojice navodnih članova skupine, Uwea Böhnhardta i Uwea Mundlosa. Sumnja se da su se ubili, a uz njihova su tijela pronađena i dva pištolja, od kojih je jedan pripadao policajki Michèle Kiesewetter, ubijenoj 2007. godine u Heilbronnu.

Uhićene se sumnjiči za ubojstva više njemačkih stanovnika stranog podrijetla između 2000. i 2007. godine. Uglavnom su to bili Turci, vlasnici restorana s kebabom, a jedan od ubijenih grčkog je podrijetla.

Policija je tek otkrićem dvaju pištolja povezala ta ubojstva s Nacionalsocijalističkim podzemljem, a među drugim dokazima našli su se i propagandni DVD-ovi koje je skupina pripremila za slanje novinskim agencijama i muslimanskim kulturnim centrima, a na kojima se pojavljuju detalji o ubojstvima.

Skupina je u njemačkim medijima prozvana Frakcija smeđe armije, čime se s jedne strane aludira na smeđu boju uniformi nacističkih odreda SA, a s druge na ultraljevičarsku terorističku skupinu Frakcija crvene armije (RAF), koja je u zemlji najaktivnije djelovala sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Die Welt piše o 'smeđom teroru', a policija traži zabranu NPD-a, radikalno desne nacionalističke stranke.

'To je šokantna informacija i nadam se da će istraga brzo dovesti do jasnih zaključaka. Ti grozni zločini zastrašuju i moraju se istražiti s najvećim oprezom. Moramo biti oprezni u borbi protiv svakog oblika ekstremizma, a u ovom slučaju najvjerojatnije desničarskog', rekla je Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Njemačke.