U NJEMAČKOJ

Neonacisti se uvukli u akademske krugove

06.07.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Vrlinama poput bespogovornog pomaganja i diskrecije u elitnim udrugama očito je došao kraj. Njemačka su se studentska bratstva upustila u ogorčenu borbu oko definiranja svojih programa. U središtu borbe su dva 'brata', piše Deutsche Welle

Predbacuju im se ozbiljne stvari: jedan njihov član optužuje ih da su u brojnim studentskim bratstvima (Burschenschaften) u Njemačkoj zadnjih desetljeća korijene pustili predstavnici ekstremne desnice. Neke od tradicionalnih studentskih udruga neonacisti su uspjeli u potpunosti prožeti. Christian Joachim Becker je stoga ustanovio Inicijativu članova studentskih bratstava protiv neonacizma, koja na svojoj internetskoj stranici QuoVadisBuxe raščlanjuje sve metode izopačenosti ekstremne desnice, piše Deutsche Welle

Optužbe da studentska bratstva služe okupljanju ekstremnih desničara nisu ništa novo. Korijeni ovih studentskih udruga sežu u 19. stoljeće. Tada su osnivane prve studentske udruge, u kojima je u to doba vladao snažan osjećaj regionalnog pripadništva, čemu svjedoče i tadašnja njihova latinska imena poput Alemannia, Frankonia ili Rhenania. Studentska su bratstva tada propagirala njemačko jedinstvo, slobodu i demokraciju i isticala kasnije nacionalne njemačke boje crnu, crvenu i zlatnu. Nakon ustanovljavanja Njemačkog carstva 1871. dio se njih okrenuo konzervativnom i reakcionarnom taboru.

Sve do danas studentska su bratstva u svojim javnim nastupima nastavila njegovati zastarjele tradicije koje uzdižu sve što je njemačko. U to spada nošenje staromodnih kapa baš kao i vrpci u bojama pojedinih bratstava. Velike zastave ukrašavaju fasade njihovih uglavnom skupo uređenih i u boljim dijelovima grada smještenih središnjica. U financiranju ovih bratstava pomažu 'alte Herren' (stara gospoda). To su bivši studenti koji svom bratstvu ostaju vjerni do smrti. Tako se u tim zgradama mogu povoljno unajmiti studentske sobe. Od mladih se studenata za uzvrat ne očekuje samo vjernost do kraja života, već i da čuvaju tradiciju. U nekim, rijetkim doduše, studentskim bratstvima još se i danas prakticira takozvana menzura. Radi se o mačevalačkom ritualu, pri čemu si protivnici međusobno nanose ozljede, a ožiljci se poslije čitavog života nose s ponosom.

Neonacisti uskaču u pomoć

Stoga ne čudi da ova bratstva danas imaju problema s članstvom. To su, tvrde kritičari, iskoristili neonacisti, da bi se tu ugnijezdili. Od 10.000 aktivnih članova bratstva, 1.500 su ekstremni desničari, procjenjuje Becker. On smatra da je Norbert Weidner jedan od 'mozgova ekstremnog desničarskog pokreta' koji se vrti oko NPD-a (Nacionaldemokratske Stranke Njemačke) i jednog dijela studentskih bratstava.

Weidner odlučno odbija ove optužbe. I zbog njih podiže tužbu na sudu u Bonnu. 'Nema takvih struktura', objavio je njegov odvjetnik Björn Clemens. 'U skladu s time, nema ni vodeće funkcije mog mandanta unutar takvih struktura. To su čiste tlapnje.' On namjerava od Beckera sudski tražiti 250.000 eura, ukoliko on ovakve ili slične optužbe bude ponovio. No na pitanje može li se njegovog mandanta nazvati 'ekstremnim desničarem', Clemens odgovara: 'Pitajte ga sami.' Potom ovaj odvjetnik, koji je i sam bio visokopozicionirani dužnosnik REP-a, jedne manje desničarske stranke 'Republikanaca', dodaje: 'Mislim - ne'.

Za Beckera i njegove istomišljenike nema sumnje o tomu kako diše Weidner. Stoga su ga uoči ovogodišnjeg skupa studentskih bratstava u Eisenachu pokušali ukloniti iz predsjedništva krovne organizacije u kojoj su okupljena sva bratstva. Bez uspjeha. Weidner je i opet dobio mandat. Nakon toga su brojna bratstva napustila taj skup, neka su smjesta otkazala i članstvo u zajedničkoj udruzi. Skup je završio prije vremena i u svađi.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje