POTICANJE MRŽNJE

Neonacist Horst Mahler uhićen u Mađarskoj

15.05.2017 u 17:23

Bionic
Reading

Njemački neonacist Horst Mahler, poznat po negiranju holokausta, uhićen je u ponedjeljak u Mađarskoj na temelju tjeralice koju je objavilo njemačko pravosuđe, objavila je mađarska policija

"Horst Mahler (81) kojega traže njemačke vlasti uhićen je u 13,45 u Sopronu", mjestu u blizini austrijske granice, objavljeno je u priopćenju.

Član njemačke neonacističke stranke NPD Mahler je 2009. osuđen na kazne od šest i pet godina zatvora za negiranje holokausta i poticanje mržnje.

U travnju se trebao vratiti natrag u zatvor kako bi odslužio ostatak kazne. Međutim, uoči saslušanja javio se video porukom da će zatražiti azil u drugoj državi.

Mađarske su vlasti zanijekale pisanje medija po kojima je Mahler imao namjeru zatražiti politički azil u Mađarskoj, dodajući da bi bio odbijen čak i da je to bio slučaj.

Nekoliko puta osuđivan, bivši odvjetnik bio je član NPD-a, najradikalnije njemačke ekstremno desne stranke od 2000. do 2003. Povukao se iz članstva jer je smatrao stranku zastarjelom.

Prije angažmana u krajnjoj desnici Mahler je bio jedan od utemeljitelja terorističke organizacije RAF, krajnje lijeve nasilne skupine koja je ratovala s "imperijalističkom" državom 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća.

Tada je već dobio 10 godina zatvora koje je odslužio između 1970. i 1980.