BORIS TADIĆ:

'Neodržavanje izbora na Kosovu nije naš uvjet za EU'

02.03.2012 u 17:56

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u petak je zanijekao da je zahtjev za neodržavanje srbijanskih izbora na području Kosova jedan uvjeta što ih je potrebno ispuniti kako bi Srbija dobila datum za početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji

'Uvjeti su potpuno jasni, oni su definirani i dovoljno transparentni, imali ste ih prilike čuti i od Europske komisije, i na kraju Europsko vijeće je tu nedvosmisleno. Naravno, ima zemalja koje ne žele da Srbija raspiše lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, i tu nema nikakve dileme, jer to nije u skladu s njihovom politikom koju vode na Kosovu', rekao je Tadić novinarima na tiskovnoj konferenciji u Beogradu u povodu dodjele Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU.

Srbija se bavi zaštitom svojih legitimnih nacionalnih interesa i poštuje svoj ustav, rekao je Tadić

U preambuli srbijanskog ustava Kosovo je definirano kao pokrajina unutar Srbije.

Tadić je najavio kako će izbori biti raspisani na području cijele zemlje, što po srbijanskom tumačenju obuhvaća i Kosovo, ali da će njihovo održavanje na Kosovu ovisiti o okolnostima koje uključuju i pitanje sigurnosti.

Predsjednik odbora za europske integracije u srbijanskom parlamentu Laslo Varga izjavio je u četvrtak za novosadski dnevnik 'Magyar Szo' kako je najvažniji uvjet za dobivanje datuma početka pregovora o pristupanju Srbije EU ukidanje srbijanskih institucija na sjeveru Kosova, te dodao kako se određivanju datuma za početak pregovora Srbija ne može nadati prije prosinca ove godine.

Po ocjeni Varge, priznavanje Kosova Srbija će moći odgađati najkasnije do trenutka kada na dnevni red dođe potpisivanje ugovora o pridruživanju Uniji, kada će trebati priznati neovisnost Kosova.

Varga je istaknuo da će, ne budu li u mjestima na sjeveru Kosova raspisani lokalni izbori onda kada budu raspisani i u Srbiji, to značiti da Srbija počinje ispunjavati uvjete Unije.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović u srijedu je, na sjednici parlamentarnog odbora za Kosovo, najavila kako će lokalne izbore raspisati 13. ožujka, istog dana kad, kako je rekla, srbijanski predsjednik Boris Tadić raspiše parlamentarne izbore.

Precizirala je kako lokalni izbori neće biti opći lokalni izbori, već će vrijediti samo za one lokalne samouprave u kojima za to postoje zakonski uvjeti, to jest u kojima je odbornicima istekao mandat.

Dodala je kako je 'Kosovo sastavni dio Srbije i to se odnosi i na (tu) pokrajinu'.