EPILOG OMIŠKE PRIČE O SMEĆU

Neobična 'praksa iz Jugoslavije' direktora stajala prijave

Bionic
Reading

Direktora javnog komunalnog poduzeća policija je prijavila za zlouporabu položaja i ovlasti zbog sumnje da je sebi i zaposlenicima godinama osiguravao besplatan odvoz smeća, čime je poduzeće oštetio za 270 tisuća kuna i za gotovo 60 tisuća kuna državni proračun

Policija ne navodi o kojem se poduzeću radi, no neslužbeno se doznaje da je to omiško javno komunalno poduzeće Peovica, koje ima pedesetak zaposlenih.

Policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila osnovanu sumnju da 57-godišnji direktor javnog poduzeća komunalne djelatnosti od srpnja 1991. do listopada 2013. nije poduzeo mjere kako bi svi djelatnici poduzeća plaćali naknadu za održavanje čistoće.

Time je oštetio poduzeće za iznos od najmanje 270 tisuća kuna, a državni proračun oštećen je za gotovo 60 tisuća kuna, izvijestila je danas splitsko-dalmatinska policija.

Kada je u Omišu, nakon 18 godina, neovisna lista smijenila HDZ-ovu vlast, novoimenovani direktor komunalne tvrtke Peovica Leonardo Ljubičić iznio je u javnost ovu nevjerojatnu priču.
U čudu je ispričao kako mu je nevjerojatno da radnici Peovice, njih više od pedeset, od generalnog direktora do posljednjeg smetlara na ulici nikada u svom životu nisu platili nijedan račun za odvoz smeća.

Njegov prethodnik Nikša Nikola Mimica za Slobodnu Dalmaciju izjavio je kako u svemu ne vidi ništa sporno niti mu je neugodno pred građanima. Rekao je da je tu praksu naslijedio iz Jugoslavije, a on je na čelo komunalne tvrtke došao 1991. Na pitanje je li mu to normalno, odgovara: 'Iskreno, bilo mi je čudno, ali tko sam ja da diram stečena prava radnika' i dodaje da je prihvatio sugestiju svojih prethodnika da bude socijalno osjetljiv prema radnicima.