ODLUKA ŠEFA STRANKE

Nenad Matić suspendiran iz HSS-a

15.12.2016 u 22:47

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog HSS-a Nenad Matić u četvrtak je suspendiran iz članstva Hrvatske seljačke stranke (HSS) odlukom predsjednika stranke Kreše Beljaka. Suspendiran je dan uoči konferencije za novinare na kojoj je namjeravao najaviti svoju kandidaturu za predsjednika HSS-a

Matić je Hini izjavio da će konferenciju ipak održati, ali se za čelnika stranke neće moći kandidirati jer je suspendiran. Istaknuo je kako Beljak vodi postupak zbog političke odgovornosti protiv još 21 člana HSS-a, među ostalima zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir i koprivničko-križevačkog župana Darka Korena, koji su također bili najavili kandidature.

Beljak u svojoj odluci navodi da Matića 'privremeno udaljava (suspendira) iz članstva stranke do okončanja ili obustave postupka utvrđenog u Statutu HSS-a i Pravilniku o postupku zbog političke odgovornosti članova HSS-a'. Navodi kako Matić u zadnjih nekoliko mjeseci opetovano ne poštuje odluke viših tijela stranke te da 'kao predsjednik Gradske organizacije HSS-a Zagreba namjerno i smišljeno širi dezinformacije i neistine među članstvom' zagrebačke i drugih stranačkih organizacije u Hrvatskoj, navodeći ih 'na pogrešne zaključke' i tako šteti stranci, njenom ugledu i dužnosnicima.

Beljak ističe da je Matić nekoliko puta preko medija plasirao netočne i štetne informacije, nazivajući, primjerice, zaposlenike stranke pijanim milijarderima, te da je njegova aktivnost na društvenim mrežama isključivo usmjerena prema nanošenju štete i rušenju ugleda legalno izabranih dužnosnika HSS-a, iako je više puta upozoren da to ne čini. Ne plaća dužnosničku članarinu što, navodi Beljak, podliježe stegovnoj odgovornosti.

Beljak u odluci o suspenziji Nenada Matića ističe da je Matić prekršio članak 9. Statuta koji govori o dužnostima člana HSS-a u ostvarivanju programskih ciljeva, savjesnom sudjelovanju u radu stranke i tijelima u koja je izabran; čuvanju časti, ugleda i imovine stranke i dr., te u javnim nastupima poštivati odluke većine.

Odluka o suspenziji iz članstva HSS-a stupa na snagu odmah i Matiću prestaju sve ovlasti djelovanja u ime HSS-a do okončanja ili obustave postupka. Matić može u roku 8 dana od primitka pisane odluke uložiti žalbu Predsjedništvu HSS-a.

Nenad Matić je u četvrtak prije supenzije za petak, 16. prosinca sazvao konferenciju za novinare zagrebačkog HSS-a na temu: 'Početak kandidacijskog postupka u HSS-u i najava kandidature Nenada Matića za predsjednika HSS-a'.

U stranci je raspisan kandidacijski postupak od 16. do 22. prosinca, a izborna skupština je 14. siječnja