KALJUŽA U ROBNIM TERMINALIMA

Nemoralno dizanje plaće u skladu sa zakonom

16.06.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora zagrebačkih Robnih terminala Pavo Gagulić danas je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbe da je bivšem direktoru te tvrtke Rini Juriću 1999. bez odobrenja potpisao menadžerski ugovor i na taj način Robne terminale oštetio za više od pola milijuna kuna

ZAGREB - Tužiteljstvo je Gagulića teretilo za zlouporabu položaja i ovlasti, a Jurića za povredu službene dužnosti, jer je kao direktor sastavio novi ugovor o svojoj plaći i zatražio Gagulića da ga potpiše.

Novim ugovorom Juriću je na ime povišice isplaćeno 200 tisuća kuna više nego što bi dobio temeljem starog ugovora, a Robni terminali oštećeni su i za više od 300 tisuća kuna doprinosa na Jurićevu plaću.

No, suprotno tvrdnjama tužiteljstva sud je utvrdio da je Gagulić o novoj Jurićevoj plaći i privilegijama izvijestio Nadzorni odbor, što je ušlo u zapisnik, uredno ovjeren na sljedećoj sjednici Odbora.

Zbog toga je cijeli postupak, iako nemoralan, proveden u skladu sa zakonom, kazao je sudac Ivan Turudić, obrazlažući oslobađajuću presudu.

Obraćajući se Juriću sudac je kazao i da činjenica kako je netko krajem devedesetih u gradskoj tvrtci imao plaću veću od premijerske ostavlja 'ružan okus u ustima'. 'No, to nije nezakonito, to je plod tog vremena i za to niste krivi', ustvrdio je Turudić.

Inače, Gagulić koji je tijekom cijelog suđenja isticao da je žrtva političkog progona, nije se pojavio na izricanju presude, što je sudac nazvao 'krunom njegova ponašanja pred sudom'.

Gagulić se, naime, često nije odazivao na rasprave, nedolaske je pravdao odlaskom na duhovnu obnovu, a na suca se, između ostalog, pismom žalio i povjereniku Europske komisije za proširenje Oliju Rehnu.

Na funkciju u Robnim terminalima Gagulić je došao kao tadašnji predsjednik zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a, iz kojega je isključen 2002. zbog nanošenja štete ugledu stranke.