BEBIĆ 'OBJASNIO' GAF

'Nemojte previše zaključivati iz naznaka'

07.10.2010 u 12:55

Bionic
Reading

U Hrvatskom saboru svečano se obilježava Dan neovisnosti i raskid svih državnopravnih veza sa SFRJ. Na proslavi na kojoj je cijeli državni vrh bit će dodijeljene državne nagrade za znanost

Predsjednik Sabora Luka Bebić sjednicu je započeo pozdravima državnom vrhu i lapsusom koji će neke natjerati da se zapitaju što ili tko se Bebiću mota u podsvijesti: 'Posebno pozdravljam predsjednika Republike Ivu Sana... Josipovića!'

Na taj lapsus predsjednik Ivo Josipović, koji je sjedio kraj ozbiljne premijerke Jadranke Kosorglasno se nasmijao. I Luka Bebić se sam sebi nasmijao i počeo pljeskati.

Na proslavi Dana neovisnosti su i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, glavna državna revizorica Šima Krasić, crkveni vrh, drugi hrvatski premijer Josip Manolić, drugi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i drugi.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji je bio neposredni svjedok i predsjedavajući na povijesnoj sjednici Sabora u zgradi Ine u kojoj je proglašena neovisnost od SFRJ, imao je priliku još jednom objasniti što današnja obljetnica zapravo znači.

'Osmi listopad osobit je dan u hrvatskoj povijesti, koji kao nacionalni praznik obilježavamo kao Dan neovisnosti. Taj dan predstavlja trenutak koji snažno simbolizira odlučnost naroda da svoju sudbinu i budućnost uzme u svoje ruke. Tada se donijela odluka o raskidu svih veza s dotadašnjom SFRJ', rekao je Šeks, a posebnu zaslugu pripisao je hrvatskim braniteljima koji su svoje živote dali za domovinu.

'Hrvatski sabor donio je zakone koji su neophodni u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, a hrvatska Vlada i premijerka Jadranka Kosor hrabro i odlučno stvaraju važan okvir za slobodno i djelotvorno funkcioniranje mjerodavnih tijela u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala', rekao je Šeks, ali nije zaboravio ime predsjednika Ive Josipovića i njegov doprinos istoj stvari. 'Združenim djelovanjem svih grana vlasti i ovlasti predsjednika Republike ima nade da se Hrvatska pročisti i očisti i sasiječe opako korijenje korupcijske hidre.'

Šeks je za kraj još jednom zahvalio hrvatskim braniteljima i istaknuo da je borba za pravnu državu i vladavinu prava jednaka borbi za socijalnu pravdu i socijalnu državu.

Bebić je nakon sjednice prokomentirao svoj gaf i na pitanje jeste li pokušali smijeniti predsjednika Josipovića rekao: 'Ja ne znam jesam li ja izgovorio ijednu riječ u vezi toga, ili je to bila samo naznaka? Nemojte iz naznaka puno zaključivati.'Predsjednik Ivo Josipović samouvjereno je rekao da ga na sjednici Bebić nije pokušao smijeniti i rekao: 'Znate kako je, lapsusi se događaju. Pa zašto i predjsednik Sabora ne bi imao bonus na jedan lapsus?

Snimku Bebićevog lapsusa možete pogledati ovdje.