PRAVOBRANITELJICA POZIVA

'Nemojte djecu koristiti kao ukras kampanje'

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, u povodu Svjetskog dana djeteta, koji se obilježava 20. studenoga, i 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, sazvala je konferenciju za novinare kako bi upozorila Vladu da ne zaboravi na obvezu koju je preuzela ratificiranjem Konvencije o pravima djeteta

Pravobraniteljica za djecu kazala je da se trebamo zapitati koliko se danas poštuju prava djece i jesmo li doista napravili sve što smo mogli kako bi se ostvarila njihova prava da imaju jednake šanse za razvoj i ostvarenje svojih potencijala piše Slobodna Dalmacija.

'Moramo učiti djecu njihovim pravima jer većina djece ne zna da imaju posebna prava čiju zaštitu im država jamči. Kada učimo djecu pravima, to znači da ih istodobno učimo odgovornosti', naglasila je Jelavić, koja se osvrnula i na korištenje djece u predizborne svrhe:

'Već smo upozorili prije dvije godine, za vrijeme izbora, da se djeca ne smiju koristiti u kampanjama jer se djeca koriste kao ukrasi i nisu u stanju ocijeniti politički utjecaj. Država mora donijeti jasna pravila kako se ponašati u predizbornoj kampanji kako bi se djeca bolje zaštitila.'

Ured pravobraniteljice za djecu će svečano obilježiti Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece otvorenjem izložbe u zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti, gdje će biti izloženi radovi učenika Grafičkog odjela spomenute škole.