ISKUSTVA IZ LIJEČNIČKE PRAKSE

'Nemoguće je 'preferirati' farmaceutske kuće, jer nas strogo prate'

09.08.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Liječnici obiteljske medicine pod strogom su kontrolom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja, potrošnja se dosljedno prati i nije moguće 'preferirati' određenu farmaceutsku kuću, a da to ne bude vidljivo. Uz potvrdu čvrste kontrole nadležnih, dr. Mario Malnar, predsjednik Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine, navodi kako postoje 'i financijski limiti nakon čijeg probijanja često slijedi – kazna'

'Nema ni lobiranja 'jačih' farmaceutskih firmi kod nas, jer nema šanse da pišemo njihove skupe lijekove. Tako bismo i sami sebe gadno kažnjavali, a i država voli da pišemo lijekove jeftinijih firmi, pa sve to puno manje izađe', kaže Mario Malnar

Komentirajući transparentnost u odobravanju lijekova, na koju ukazuje i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik i o čemu je u svom priopćenju progovorio i HZZO, navodi kako svim liječnicima smeta činjenica da u Povjerenstvu za lijekove nema niti jednog obiteljskog liječnika. Malnar je na to upozorio i sve odgovorne u sustavu zdravstva.

'Uvijek je bio netko od nas, jer smo bili jedan kontrolni mehanizam za neke preporuke. Jedini smo odgovorni u sustavu za propisivanje lijekova, jer nitko ne proziva konzilijarne liječnike kad preporuče neki skupi lijek. Sve dođe nama, baš kao i kazna, upozorenje, očitovanje, dopisi i sve ostalo', kaže Malnar.

Po njemu, odgovornost bi trebala biti podijeljena, pa 'ako kolega u bolnici nešto preporuči, onda i on treba snositi odgovornost za to'.

'Već nekoliko godina, kad pišemo recept, šifriramo da je to recept na preporuku bolničkog kolege, ali nam to HZZO uopće ne izdvaja iz potrošnje. Na žalost, ni kolege se u bolnicama ne kontrolira. Pitanje je zbog čega, jer imaju sve podatke', žali se Malnar.

Predlaže i rješenje problema po uzoru na neke susjedne zemlje u kojima liječnici izvan primarne zdravstvene zaštite pišu generičko ime lijeka, što liječnicima obiteljske medicine otvara mogućnost da propišu lijek koji je povoljniji bez ulaženja u sukob s pacijentom.

'Svi su lijekovi prošli testiranje u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i ne bi smjeli biti na listi lijekova da nisu jednaki po učinkovitosti. I druge su kolege predložile takvo rješenje, jer je to izuzetan način za uštedu i prilika da se uklone sve sumnje na korupciju', zaključno poručuje dr. Mario Malnar.