PREMIJERKA PRIZNALA

'Nemamo plan B u slučaju da harač padne na sudu'

08.10.2009 u 19:25

Bionic
Reading

Jednom od najnepopularnijih poteza Vlade Jadranke Kosor - kriznom porezu - bliži se prijevremeni kraj. Naime, iako je porez, u narodu prozvan haračem, trebao trajati do 31. prosinca sljedeće godine, u ekskluzivnom razgovoru s Mislavom Bagom za emisiju 'Provjereno' Nove TV premijerka Kosor najavila je mogućnost njegova ranijeg ukidanja

Upitana jamči li da neće biti novih poreza u 2010, premijerka Jadranka Kosor je odgovorila kako je uvjerena da ih neće biti te misli da neće biti niti potrebe za tako nešto.

'Kada bi bilo prostora i kada bi bile prilike takve, iduće godine bismo mogli i odustati od jednog takvog dijela poreza, kriznog poreza. To bi se možda moglo dogoditi, ponavljam - možda - jer moram biti vrlo oprezna', oprezno je odgovorila premijerka Kosor.

Kosor kaže da sada, nakon ovog kriznog poreza, mirno spava jer ima za plaće i mirovine do kraja godine, ali da je zabrinjava što su građani podnijeli preko 30 tisuća tužbi na Ustavnom sudu zbog njega. 

'Zabrinjava me kada čujem da ima oko 30 tisuća tužbi, ali morate se složiti da je do toga došlo i dijelom na poticaj medija. Svi su ponavljali da građani mogu dobiti povrat kriznog poreza samo ako podnesu tužbu. Ali pravo je medija da govore kako govore, pravo je građana da podnose tužbe.

Malo mi je nelagodno kada se govori o tom porezu kao 'haraču' jer je to bila najteža odluka mene i mojih suradnika', kaže premijerka koja poručuje da će mirno spavati kada se ukine harač. Istaknula je da Vlada nema plan B u slučaju da Ustavni sud ukine krizni porez.

Premijerka u ekskluzivnom razgovoru otkriva ima li potpunu kontrolu nad strankom i Vladom, hoće li mijenjati ministre te u kakvim je odnosima s Lukom Bebićem i Ivom Sanaderom od kojeg je, kako sama kaže, preuzela vrući krumpir.