SVJEDOČENJE JOCE AMSTERDAMA

'Nemam veze s duhanskom mafijom'

21.02.2010 u 12:05

Bionic
Reading

Sreten Jocić je u iskazu srpskim istražiteljima i u prisutnosti hrvatskih istražitelja rekao da je on ekspert za obojeno i drago kamenje, no da nema veze s duhanskom mafijom

Joca Amsterdam, svjedok u Zagrebu, optuženik u Beogradu, trenutno pritvoren u Centralnom zatvoru, dao je iskaz istražiteljima o bombaškoj likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića. Kako prenosi Jutarnji list, iako Jocića tužiteljstva dviju država označavaju kao alfu i omegu Pukanićevog ubojstva, on je sve to opovrgao u svom iskazu. Jutarnji list došao je u posjed integralnog iskaza koji je Jocić dao 7. rujna prošle godine u istrazi o Pukanićevom ubojstvu.
Ispitivao ga je Aleksandar Vujičić, istražni sudac, a na ispitivanju su, uz Slobodana Šašića, zamjenika ravnatelja USKOK-a, bili i branitelji optuženika iz zagrebačkog postupka.

Jocić je izjavio da je ekspert za obojeno i drago kamenje, da je završio koledž u Belgiji. Predstavio se kao privrednik koji je sa 600 eura mjesečne zarade uspio za život unajmiti vilu obitelji Milošević na Dedinju u kojoj je i uhićen 27. travnja prošle godine.

'Ja sam čovjek koji je živio na pet kontinenata i poznato mi je dosta medijskih svjetski zvučnih imena. Međutim, i Hrvatsku i te medije smatram europskom provincijom, pa nisam imao nikakve potrebe da dolazim do takvih saznanja. Ne znam ni otkad egzistira taj medij. (Nacional - op. a.) U vrijeme kad sam ja bio u Srbiji, zbog rata nije bilo hrvatskih medija u Srbiji. Jedino mi je iz vremena komunizma poznat medij Zum i list Danas. Nikada u životu nisam imao bilo kakav razgovor o tom mediju ili o pokojnom Ivi Pukaniću', tvrdio je Jocić istražnom sucu, prenosi Jutarnji.

Kad je potpisao zapisnik i završio svjedočenje, Jocić se osvrnuo na 'balkansku duhansku mafiju' i rekao da nigdje u svijetu ne poznaje nijednu osobu koja ima bilo kakve veze sa švercom duhana.

'To nikad nije bio moj biznis i neće ni biti i apsolutno mi je nepoznato da je gospodin Ivo Pukanić bio svjedok bilo gdje u svijetu u vezi s tim švercom cigareta. Stanka Subotića nikad nisam upoznao niti sam čuo za njega. Do hapšenja u Bugarskoj apsolutno nisam imao nikakve kontakte ni s kim iz Srbije ni iz bivše Jugoslavije, tako da nikad nisam čuo o pisanju bilo kakvih medija o duhanskoj mafiji, pa i o pisanju Nacionala', završio je svoj iskaz Sreten Jocić te ga potpisao velikim tiskanim slovima.