JOSIPOVIĆ DAN POSLIJE

'Nemam strasti, ali sam tvrdoglav!'

11.01.2010 u 16:29

Bionic
Reading

Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je ponosan na rezultat koji je ostvario te da će biti predsjednik svih hrvatskih građana, bez obzira jesu li glasali za njega ili nisu

'Neću biti stranački obojen', rekao je Josipović, koji će 18. veljače preuzeti dužnost predsjednika RH na Pantovčaku.

Josipović je rekao da je spreman surađivati s Vladom premijerke Jadranke Kosor te najavio da će raditi na reformama koje nas očekuju. Ukratko je i opisao osnovne smjernice politike koju namjerava voditi na Pantovčaku sljedećih pet godina, a to je u prvom redu borba protiv korupcije, na čemu se i temeljila njegova predizborna kampanja.

Odgovorio Mesićevim kritikama

Na Mesićevu primjedbu da je čovjek bez velike strasti, Josipović kaže: 'Možda ne pokazujem velike strasti u javnosti, ali sam tvrdoglav i uporan. Prevarili su se neki u kampanji, a prevarit će se i oni koji misle da nemam snage provesti ono o čemu govorim.'

Istaknuo je dovršetak procesa ulaska Hrvatske u EU i obećao da će raditi na tome da Hrvatska od uvoznog postane proizvodno gospodarstvo koje će isplaćivati vanjski dug. Posebnu će pažnju posvetiti dvjema skupinama u društvu koje na prvi pogled izgledaju nespojivo - a to su poduzetnici i radnici.

Osim suradnje s Vladom, planira surađivati i s oporbom koja je 'također dio demokratskog procesa te želim da obje strane u meni vide partnera'.

Naglasio je i potrebu održavanja što je moguće boljih odnosa sa susjednim zemljama. 'Oni definiraju našu sigurnost, ali su bitni za naše gospodarstvo, te su privrede kompatibilne s Hrvatskom, a u budućnosti postoji mogućnost zajedničkog izlaska na treća tržišta'.

Ivo Josipović stupovima hrvatske državnosti smatra antifašizam i Domovinski rat te kaže da planira raditi na afirmaciji Domovinskog rata, pravima branitelja, a namjerava i objaviti registar branitelja.

'Birači imaju velika očekivanja od mene i ja sam toga svjestan, ali ne shvaćam to kao teret, nego kao obvezu. Učinit ću sve da ispunim opravdana očekivanja građana i da Hrvatska, kada završim mandat, bude bolja nego kada sam pobijedio na izborima', rekao je Josipović.

Na novinarsko pitanje je li već oformio ekipu savjetnika, Josipović je odgovorio da su tek sinoć završili izbori i da ga čeka ozbiljan posao kako bi u narednom razdoblju kroz sastanke sa suradnicima i predsjednikom Mesićem saznao kako Ured predsjednika funkcionira te da će za dva do tri tjedna moći reći više na ovu temu.

Novinare je zanimalo smatra li da je predsjednik Stipe Mesić svojim putovanjem na Kosovo provocirao Srbiju, i bi li on napravio isto.

Na pitanje bi li povukao hrvatsku tužbu za genocid protiv Srbije, rekao je da je to pitanje Vlade, ali da on nije za povlačenje tužbe.

Josipović je rekao da je Hrvatska priznala Kosovo kao nezavisnu državu i da je Srbija izgubila Kosovo znatno prije službenog priznanja te da se nada da će i oni uskoro shvatiti tu realnost. Naglasio je da treba 'poštivati određene sentimente Srbije i naći neku sredinu između dviju država'.

S obzirom na Milanovićev poziv da se sastane s premijerkom Kosor i na njezin odgovor da Milanović nju nema što zvati na sastanke kada ona njega mjesecima poziva na suradnju, novoizabrani predsjednik Republike je rekao da on ne može moderirati političku scenu s obzirom na svoju novu funkciju.