TUŽBE ZBOG CJEPIVA ZA SVINJSKU GRIPU

'Nemam pravo na naknadu, a postao sam 100-postotni invalid'

03.09.2012 u 08:37

Bionic
Reading

Tri godine nakon što je zavladala panika zbog tzv. svinjske gripe, na vidjelo su izašle štetne nuspojave cijepljenja zbog kojih su tri osobe teško oboljele, a dvije su umrle. Iako im zdravlje nitko neće vratiti, shvatili su da netko za to mora odgovarati. Kako doznaje Jutarnji list, troje oboljelih priprema zajedničku tužbu, a po svemu sudeći, pridružit će im se i obitelji preminulih

No, čini se da bi broj tužitelja mogao porasti jer, prema informacijama Jutarnjeg, samo u okolici Splita postoji još desetak osoba koje su se nakon napisa u medijima prepoznale u Gušti Juričevu i Đurđici Ratkajec.

'Taj jedan ubod koji je trebao štititi moje zdravlje pretvorio me u invalida, a puka je sreća da sam uopće živ. Obitelji su već bili rekli da pripreme odijelo za pogreb', ispričao je Gušte Juričev iz Vodica koji se u studenom 2009. u jeku ozbiljne pandemije cijepio protiv svinjske gripe. Kako je sa svojih 66 godina spadao u rizičnu skupinu, odlučio je da te godine neće riskirati iako je bio potpuno zdrav. Dva tjedna nakon cijepljenja s njegovim je zdravljem sve bilo u redu. Čak je sa suprugom otišao na odmor u Sloveniju.

'Tu večer smo plesali. Doduše, osjetio sam kako mi lijeva noga malo zanosi, ali mislio sam da sam samo umoran od vožnje. No, jutro je donijelo nešto što nisam mogao zamisliti. Noge su mi bile potpuno paralizirane. Nema riječi kojima mogu opisati taj šok, izbezumljenost i strah', kaže Juričev. Pomoć mu je pružena u bolnici u Novom Mestu, gdje su mu dijagnosticirali Guillain-Barreov sindrom (GBS).

Liječnicima je rekao da se cijepio protiv gripe i odmah su mu rekli da bi upravo to moglo biti povezano s njegovim stanjem.

'Sljedećih sedam mjeseci bili su kalvarija. Život mu je visio o niti. Bio je u komi, jedva preživio sepsu i upalu pluća, a nakon mjesec dana liječenja u KBC Sestre milosrdnice otišao je u Krapinske toplice. Tri i pol mjeseca bio sam na intenzivnoj njezi. Pet mjeseci su iz mene visjele sonde za hranjenje, kanila... Sada su prošle tri godine, a ja sam stopostotni invalid. Nemam pravo na naknadu jer nije u pitanju nesreća. A ja pitam tko je oduzeo moje zdravlje? Tko je zaslužan što danas jedva hodam uz pomoć štaka?' pita Juričev.

Ovo nije jedina priča u kojoj pojedinci pričaju kako im je cjepivo protiv gripe uništilo živote. U javnosti se počelo pričati o tri slučaja teških bolesti, ali i o dva smrtna slučaja povezana s cjepivom. Zanimljivo je da nijedan liječnik nije prijavio tako teške nuspojave HALMED-u, nego su za njih doznali iz medija.

Stoga će HALMED početi primjenjivati informatički sustav pomoću kojeg će pacijenti sam moći prijavljivati nuspojave lijekova koje koriste.