ČARI NIZOZEMSKIH VLAKOVA

Nema WC-a, putnicima nude vrećice za uriniranje

Bionic
Reading

U jeku 21. stoljeća nizozemske željeznice uspjele su napraviti vlakove bez toaleta; putnicima kojima je 'baš sila’ kao rješenje se nudi najnovije čudo tehnike - vrećica za uriniranje, i malo ljudske intime u stražnjoj vozačevoj kabini

Novi pokazatelj da čovječanstvo počinje živjeti u virtualnoj eri iznjedrila je ovih dana Nizozemska željeznica, inače čuvena po visokim standardima. U 130 njihovih najnovijih, poslovično preciznih vlakova na kraće relacije, kao putnik imate pristup internetu, ali ne i toalete u kojima biste mogli obaviti nešto tako ovosvjetovno, trodimenzionalno i atavistički kao što su mala ili, pak, velika nužda.

Njemački Die Welt prenosi neobičnu logiku odgovornih lica koja, s obzirom na kraće udaljenosti na kojima dotični vlakovi operiraju (recimo, 50-ak kilometara od Venloa do Nijmwegena) očekuju od putnika da se ‘malo strpe’.

Uz konsternirane putnike, čak su i neki političari digli galamu zbog malo premodernih shvaćanja sofisticiranosti života u nizozemskome vlaku, pri čemu je dodatnu dimenziju apsurda donijelo rješenje Nizozemskih željeznica nakon zaprimljenih žalbi: Travel John za hitne slučajeve!

Dakle, Putni John je vodootporna vrećica za uriniranje koja sadrži prašak koji se u dodiru s tekućinom pretvara u nekakav gel. Putnici kojima je sila na WC, mogu ga zatražiti i otići do prazne stražnje vozačke kabine, pa provjeriti kako radi. Kutiju Putnog Johna ‘mogu potom ostaviti u vlaku, ili je na izlasku baciti u obližnji koš za smeće’.

Travel John je ipak jeftinije rješenje od novih vlakova koji bi, piše Welt, koštali preko 100 milijuna eura.