BANDIĆEV NOVI PROJEKT

'Nema više - evo mraka, evo rodjaka'

15.02.2012 u 12:59

Bionic
Reading

'Nema više - evo mraka, evo rodjaka', slikovito je zagrebački gradonačelnik opisao posljedice e-Redara, sustava koji će u realnom vremenu umrežiti Grad i sve podružnice Holdinga te će na interaktivnoj digitalnoj karti Zagreba biti označeni svi radovi koji se izvode

Projekt na kojem se intenzivno radi više od godine dana Grad je koštao gotovo milijun i pol kuna. Što je e-Radar zapravo? Riječ je o sustavu koji omogućuje trenutni pregled svih radova i prijavu svih nepravilnosti uočenih u Zagrebu. Kada se nepravilnost prijavi, sustav automatsku obavijest o tome šalje službama nadležnim za njihovo rješavanje.

Tako će gradski oci i direktori podružnica Holdinga sustav obavještavati o svim predviđenim radovima, bilo da je riječ o raskopavanju prometnica, komunalnim radovima ili pak velikim gradskim projektima. Bit će vidljiv početak radova, datum predviđenog završetka, investitor, izvođač…

Drugi dio projekta oslanja se na gradske redare koji je stotinjak svaki dan na gradskim ulicama. Oni nepravilnosti poput srušenih stupića, oštećenog prometnog znaka i sl. fotografiraju te s podacima šalju na e-Radar a sustav o tome obavještava onoga koji bi problem trebao riješiti, a u spomenutom primjeru to su Zagrebačke ceste.

Gradonačelnik je uvođenje e-Redara ocijenio povijesnim tvrdeći da je Zagreb među pet europskih gradova, uz London i Beč, koji imaju ovakav sustav praćenja radova.

Nada se velikim uštedama, prije svega na administraciji, koja je ovim sustavom gotovo izbjegnuta, no najveću uštedu gradonačelnik očekuje od sprečavanja lova u mutnom. 'Oni koji rade cirkus u gradu, sustegnut će se jer ćemo mi vidjeti što rade. Ovo je povijesni dan za Zagreb no crni dan za sve lovce u mutnom', poručio je gradonačelnik.

A Grad je prošle godine ulovio stotinjak takvih 'lovaca' koji su izvodili nelegalne radove na javnoj površini, dok su redari u istom vremenu prijavili između četiri i pet tisuća nepravilnosti.

U Gradu se nadaju da će e-Radar godišnje obraditi oko deset tisuća predmeta, što znači da će redari pisati više naloga jer će njihovo kretanje pratiti sustav. 'Više se isplati napisati nalog nego ići na kavu', poručili su gradski oci redarima, a gradonačelnik je obećao i nagrade za one koji se ozbiljno prime posla.